Friday, 16 December 2011

Cahaya mata

Aku nikahkan dikau……”

Apakah aku sedang diijabkabulkan? Siapakah gerangan gadis bertuah itu? Oh, itu hanya mimpi.

Tersentak gara-gara tangisan anak buahku Nur Madihah. Jiwa racau, Diha kacau. Tangisan persis ngauman histeria versi bayi itu bisa menggegar seisi rumah. Bingkas bangun dengan sedikit longlai mendapatkan Diha.

Kelihatan Diha meronta, sambil meneran. Dua dalam satu, petanda sembelit. Semangat diberi, tidak terperi.

“Sabar Diha, teran sikit-sikit. Okey, pok cu kira. 1,2,3. Teran! Jangan nangis sayang”.  Diha dalam dakapanku. Persis seorang ayah. Bukan mahu angkat bakul ‘sendiri’, hanya mahu melatih diri.

Troot!!”

Bukan bunyi dari telefon bimbit. Bunyi ringkas beserta sedikit getaran dari Diha. Petanda Diha sudah selesai. Senyuman terukir diraut wajah Diha. Awas Diha!

Perut Diha, bagai dipanah petir. Tersumbat.

**********

Kiri Diha, kanan Dina.

Potret diatas, melakar wajah dua bayi perempuan pingitan. Buah hatiku, jantung hatiku Dina dan Diha. Senyuman mereka, telatah mereka bisa buat aku tenang. Walau aku putus cinta, walau aku menderita.

Kerenah mereka acapkali buat aku tersenyum.

“Dina,mari cium pokcu”. Sambil menghalakan pipi gebuku ke arah Dina. Sedikit gedik.

Sekelip mata, ukiran bekas gigi terpahat dipipi. Ukiran yang jarang, dek kerana gigi yang jarang. Ciuman dipinta, gigitan yang dapat. Moga bila dewasa, Dina tahu beza cium dan gigit sayang.


Gigitan manja Dina, berbisa.

Diha, seorang bayi lemah lembut. Jarang puting lekang dibibir. Gemar melakar ngiauan kucing, dan gajah. Pantang larangnya, jangan dicuri bantal kapoknya. Sering dihantui sindrom sembelit. Bila sembelit, maka hadapilah racauan dan kentutnya dengan sabar.

**********

Aku suka pada bayi, pada kanak-kanak.

Seringkali mengidam untuk memiliki seorang adik. Namun, untuk memilikinya pada waktu ini adalah tidak munasabah. Yang tidak mustahil adalah untuk memiliki cahaya mata. Tapi itu hanya setelah dijabkabul, bukan sebelum!

Cuma aku sedih. Hilang rasionalku bila melihat kewarasan manusia di celah punggung.

Cahaya mata sendiri, dibaling dari tingkat lapan ke bawah. Zalim. Mungkin ada yang lebih sopan. Tinggalkan cahaya mata di dalam lif beserta ‘nota cinta’ turun dari tingkat lapan hingga ke bawah.

Yang paling sopan, cahaya mata diwariskan ke teratak anak yatim. Maka, lelah si penjaga melakar kisah dongeng, si ibu ayah mati tersepit lori,si ibu ayah mati dek kerana kanser payu dara.

Tak sampai hati melihat. Gambar sekadar pedoman.

Mungkin itu anak haram. Hanya dari istilah bahasanya.

Hakikatnya cahaya mata itu suci. Yang kejinya adalah insan yang melahirkan mereka. Seronok ‘buat’, kesan diendah.  Mulanya ‘tanda’ cinta sejati. Kemudian ‘nafsu’ sejati, selalu ‘kemaskini’.

Dari sudut kisah dunia yang lain, wujud juga manusia pelik. Tidak mengimpikan seorang cahaya mata. Beban dunia adalah alasan utama.

Tidak kurang kerana kepentingan diri. Kecantikan diri mengatasi. Bila mengandung, perut membuyung. Tidak ramping lagi persis Nora Danish. Kulit-kulit berkedut, tak tegang macam Kak Limah.  Botox , susuk terkeluar.  Pakailah Safi Rania Gold beratus botol, kalau dah luput, luput juga. Macam roti dimamah kulat.

Roti luput, manusia luput??

**********

Cahaya mata itu satu kurnia dari-Nya. Berilah mereka peluang untuk nikmati nafas dunia, belayar harungi hidup dalam mencorak kehidupan. Tiba satu masa, si cahaya mata menabur bakti. Bukan pada siapa, tapi pada kita.

p/s: Terkejut gua bila melihat kewujudan taska 24 jam di Serdang. Gua ingat 7 eleven sahaja. Gila, buat siapa yang hantar anak tiap-tiap hari di taska itu. (^_^)



77 comments:

Lady Windsor said...

keji sungguh mereka yang buang bayi tu kan...binatang pun tahu sayang anak..

erma nazillah said...

suka budak2 jg..lepas rindu kt anak2 buah time cuti je..hehe..love this entry :)

Fabulous Me said...

Eh terpana seketika.. Is this ur own entry? Ur own words? Pandai menulis. Leka dibuatnya. Aku ni jenis tak suke membaca entry2 yg penuh dgn bahan bacaan. Tpi kali ni aku suke..

Tiramisu Fatiema said...

huhu ayat novel tuh..comel anak buah..xde perasaan belas kasihan tul..sanggup buang baby ek...

kakcik said...

Ada juga orang yang tak buang anak - tapi mereka mempersiakan anak2. :(

Aisy Nasiha said...

beberapa kali sy baca blog ni, teknik menarik, bagus gaya razi tls.. mmg isu yg sentiasa hangat.. comel anak2 buah tu... blaja dgn anak2 buah dlu, nati jp jodoh dn ada ank sdiri senang..

NAZRUL AZAT said...

ye, memang best ade adik, boleh buat mengusik, ngeheheeeee

luahfikiran said...

SALAM,
MENARIK ENTRI INI ... ADA MESEJNYA .. SALAM PERKENALAN .... JEMPUTLAH KE JALAN 3/6F, BBB AHAD INI (18 DIS). INGIN NAK BERSEMBANG PANJANG

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

:)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Yup.. penulisan yg indah. Berbakat menjadi novelis yg baik. Syabas dan teruskan.

Thanks following my blog, dah follow u balik.

TiTi said...

hehe klakar lar part ajar meneran tu, tp dina & diha mmg comel! manusia bile dibagi rezeki tak pandai hargai..mmg itu fitrah semulajadi =)

Cik TeN10 said...

Aku Pn geram tgk baby comel2.. Aku suka jgak bdak2.. Tu la kn kesian aku tgk anak2 yg dibuang ni.. Mereka xbersalah tp jd mangsa keadaan.. Xsampai hati tgk mayat baby tu.. Kesian

Cik TeN10 said...

Aku Pn geram tgk baby comel2.. Aku suka jgak bdak2.. Tu la kn kesian aku tgk anak2 yg dibuang ni.. Mereka xbersalah tp jd mangsa keadaan.. Xsampai hati tgk mayat baby tu.. Kesian

Kakzakie said...

Subhanallah dik... kakak kalau bab anak-anak mudah benar tersentuh. Tahulah perasaan isteri/perempuan bila telah menikah susah mendapat zuriat.... Bila dah dapat syukurnya pada Allah tidak dapat dikatakan...

Bayangkan masih ramai yg menanti berpuluh tahun masih tidak dikurniakan lagi. Melihat kebejatan mereka yg membuang anak teramatlah keji, jijik, geram bercampur-baur

aReLaN said...

xtau la knp ramai yg tak reti hargai pemberian tuhan ni kan.time buat dlu bkn men lg xingt.aiyaa..ble la nk ade anak sndri.hmmm

norhidana said...

heehh... bagus pokcu ni ek... tak geli gelaman pun nk bg sokongan kt diha nk popo...

mule2 suke tgk gambar comel diha ngn dina tp pastu tersentak... ayak ada gamabr ngeri...ish2

bayi mana2 pun sntiasa suci..mereka bak kain putih...kite yg selalu silap mencorak

p/s: dik,sorry akak slh tulis nama kamu, razqi tp akak tulis raziq heheheh... teruknyer jawi akak

Marcella said...

fuyo..boleh pula 1,2,3 teran ye.. hehehe...baik betul pokcu ni..:)


saya juga sering salah menulis nama kamu kerana zai, ya, qof menjadi zik.kalau qaf, ya, baru qi..

sori eh inche razki..

Solihin Zubir said...

kita yg belum jd ayah ni pun meronta-ronta nak baby..

diorg yg dh ada baby senang2 je buang mcm sampah...

mmg sampah btol org itu..

محمد أمين بن أريس said...

manusia ni boleh jd lebih mulia dari malaikat, jadi lebih hina dari haiwan...jika pandai guna nikmat iman dan akal...tol tak raz?? :)

sudipVSsenduk said...

moga jadi ayah yg penyayang satu hari nnti dik...

Tihara said...

astaghfirullahal'azim, kesian nya bby tu..ramai org teringin nk baby, kenapa lah kejam sangat orang tu..

Sunah Sakura said...

nice entri razik..comel aje dina tu gigit pipi..hehehe...

*nak juga ada ana sendiri...*

penjajah minda said...

aku suka bau baby.best!

KhaiRin said...

yg jenis menganiaya bayi ni = jenis x de iman

jemarisuri said...

dh lama JS tak bau baby..hehe sbb skrg ank2 pun dh bsr..rindu plak rasa dihati..

seronok time baby msh kecil terutama umur 4thn kebwh sbb petah dan suka tengok telatah dia org..hihi

JS suka jugak tengok diha dan dina..

Puteri Iqa Izyan said...

alahai comelnye..
suke sgt tgk baby2 ni. nk2 keletah dieorng..=))

mak encik | SZ said...
This comment has been removed by the author.
mak encik | SZ said...

salam, terima kasih menyinggah blog akak ye...
salam kenal!

Sha. N. said...

Manusia bila nak tutup kesalahan sendiri memang senang..
heeee..

ubaidillah zulkefli said...

Salam ukhwah ..

beskan kalo ade adik2 kecik.yg besa pon bes jugak .. :)
tertarik jugak dgn ayat seronok buat kesan diendah..tuh dah jd pnyakit dlm masyarakat kte skrg ni..cam malignant tumor pon ade jugak..same2 mnjdi pringatan lah ye ...

Joe_Hans said...

nak buang kucing pown xsanggup..apetah mereka2 yg comel nie.. ;'(

ajashar said...

salam..:)

tu la, manusia zaman sekarang makin kejam..:((
harta di kejar, nilai murni tak ada..
malang kan .. bagi bayi yang dibuang merata..=.="..
bdw, comel nye anak sedare..:)..

MOH KEMBARA said...

Salam,

Bila nak dpt 'adik' sendiri?

Bulan Syurga Firdaus said...

mmmm Subhanallah ~~~

Muslimah Optimis said...

1st sekali nak komen berkenaan ayat yang digunakan...

penggunaan ayat yang bagus.. MO belum mampu nak menggunakan ayat bersastera macam ni.. nak menulis pun merangkak-rangkak.. tahniah ya..

btw, budak2 memang comel tapi takut nak ada anak sendiri.. belum masa untuk memikirkannya.. masih muda.. hihi

telor power said...

manusia yg buang bayi tu mcm tak berakal, tapi bila kene tangkap byk pula akal dan helah nak lepaskan diri, pandai plak gunakan akal kurnian Allah tu. Pelik dan tak faham betul aku.

zati embong said...

taska 24 jam?agkny utk org yg kerja shif kot.hihi.

Alieza Dayasari said...

Gambar roti luput tu bukan main lagi....
manusia luput juga kot... tapi biarlah lupur dgn sikap yang tak elok... hmmmm

Noraim said...

diha dan dina tuh kembar ke? mesti manja je dgn pokcu dia neh. huhu,

Ati Masrif said...

bila ikutkan sangat nafsu..
dan terdesak manusia terus
jadi bintang..bahkan lebih dari itu

sabar ye dik..insyallah
suatu hari nanti pasti akan
jadi bapa yg penyayang..tanda2
dah ada tu ..hihi

^________________~

Woofer Storm said...

setuju kata solihin zubir.yang takde baby,best je nak ada anak..yang dah ada tak reti nak hargai.

#entry best,pndai susun ayat..thniah^^

hara said...

itulah manusia..yg xde nak, yg dh sedia ad xnak plak

czueka zulaikha said...

itu kalangan persis manusia yang tidak mengenal erti syukur.. nice entry..taska 24 jam ? haha..hebat dunia sekarang :)

PCL said...

belum kawen sng pula termengandung...dah sah, susah plk nk dapat anak....itulah...semunya dgn keizinan-Nya, jangan dipersia sebelum waktunya!

ORLANDO AHMAD said...

ade yang nak anak, tapi belum ade rezki, ade yg diberi anak, dibuang2

محمد رازيق said...

lady windsor:betul kak. saya suka tgk kucing jaga anak.

tq erma. cuti ni, mainlah dengan anak buah.. tahniah ye dapt sambung belajar.

fabulous me: tq.. aah, hasil sendiri..biasa2 jer..hehe..nanti, selalulah lawat ye :)

tiramisu: hehe.. ayat jalanan jer... comel ek?? sbab ikuot pok su die kot.. :)

kak cik: setuju kak. yang rogol anak, yang dera anak.

aisy nasiha: hehe.. kena kahwin dulu kalau ank anak.. takpe, praktikal dulu.. hehe.. biasa2 je sy tulis aisy.. tq.

azat: best bro.. haha.. bukan usik je.. buli pon boleh.. haha

luahfikiran: terima kasih dato'. inshaallah xde aral sy dtg.. sbb tgah 50-50. apapun sy dah daftar.

pari-pari terbang tinggi: :)

miss mirror: biasa-biasa shaja miss.. terima kasih.. untuk novelis tu minat gak, tapi belum lagi.. hehe

titi: comel kan.. macam uncle dia.. hehe.. yup, manusia itu mudah lupa..

ten10: tu lah. mereka tak bersalah, tapi jadi mangsa. huhu.. aku pun x samapai hati tgk gambar tuh..

kakzakie: betul kak.. sebab sy pun ada saudara yang mcam ni.. life diorg senang segalanya cukup, cuma belum rezeki dapat anak.. tapi bila diorg tgk budak2, sukanya bukan kemain kak.

arelan: tu la pasal bro, buat je sedap.. tapi jaga anak tak nak.. huhu..

norhidana: hehe... biasa2 je kak.. memang minat ngan bebudak.. hehe.. betul kak. say setuju.. mereka ni macam kain putinh. kena cantik corakannya.. betul kak nama saya razik, yg website tu saja guna razqi.

marcella: nma saya razik.. dah betul dah... hehe.. yang razqi tuh saja saya guna untuk url.. hehe

solihin: betul bro, aku meronta2 ni, kekandang siap meroyan.. haha.. diorg memang tak tahu appreciate ank.. huhu

amin: betul min. aku setuju...jagn abaikan nikamat diberi dari-Nya.

sudipvsenduk: inshaallah kak. terima kasih doakan sy :)

Tihara: huhu.. tu yng pening tuh tihara.. sian anak2 tu, baru nak merasa hidup..

sunah sakura: tq cik sunah, betul.. saya pun tak sabar.. apepun anak buah tu saya lyan cam anak2.. hehe

penjajah minda: ye, aku suka bau mulut baby.. hehe

khairin: ye, setuju khairin

jemarisuri: hehe, tunggu cucu la kak.. nanti baru dapat bau baby.. hehe.. dina ngan diha comelkan kak..:)

puteri iqa: hehe.. betul, sy pun suka :)

mak encikSZ: sama2 kak..salam kenal.

sha.N: betul sha .N.. samapi tak bertanggungjawab..

ubaidillah: salam ukhwah bro.betul, bets bila adik kecik.. wah, istilah medik ni.. bakal dr yer? yup pringtan bersama.

joe hans: setuju jo han..

ajashar: salam.. hehe.. betul, manusia sekarang kejam.. rasa zalim.. huhu.. comel ek?? ikut uncle dia kot :)) hehe

moh kembara:hehe.. inshaallah kak, satu masa nanti..

bulan syurga foirdaus: subhanallah.

Muslimah Optimis: terima kasih MO.. biasa2 shaja.. bnyak lagi kena belajar dari MO. sy newbie lg dalam blog.. hehe.. saya dah fikir.. hehehe

telor power: itu la bro.. aku pun tak paham diorg ni.. huhu.. kejam. moga kita juah dari bnda camtu bro..

zati embong: hehe.. mungkin juga. :)

Aliza: hehe.. betul liza.. biar sikap tak elok tu pi jauh..

Noraim: tak kembar.. diorg sepoupu.. beza satu bulan.. dina tua sebulan dari diha.. hehe. manja jugak.. hehe

atimasrif: hehe, inshaallah kak. tak sabar sya.. hehe tanda dah ada, petanda belum.. jumpa esok kak.

woocfer storm: terima kasih bro.. biasa2 je.. aku newbie lagi dlm blog.. blog ang best bro. kena blaja bnyak ngan hang.

hara:setuju hara :)

czueka:terima kasih.. memng tak reti bersyukur.. haiwan pun jg anak... hebat, banyak bnda pelik

PCL: hehe.. betul PCL.. semua itu hadir dengan izin-Nya.

Orlando ahmad:betul bro, manusia memang camtuh.. moga kita tidak.

Asrul "iLham" Sany said...

parent yg buang anak or bunuh or dera anak tu adalah babi!

aiEz said...

sedih ajik,ak nangis kot tgk orang snggup benda macam ni kat bayi...tersentuh oh rasa,memang kejam lah..time sayang berkasih kira sedap je,bila dah membusung beranak anak jadi mangsa..apa la dosa bayi ni semua yg baru nak kenal dunia...

soooooour said...

Dina...Diha...nice name..tp gambo bayi pecah kepala...seram bai....

puteri MUJAHADAH said...

comelnyee dina and diha tue..lumrah manusia,suka melakukan kebinasaan,namu tetap Allah ciptakan manusia utk mentadbir muka bumi ini,sebabnye Allah tahu apa yang para malaikatnya tidak tahu^^

Aflina Affandi said...
This comment has been removed by the author.
Aflina Affandi said...

First impression when i read this entry is like wow you got potential.Really nice entry and have a deep message to share.Yes, nowadays ramai sangat buang bayi mcm buang sampah . sadis

untung dapat paksu prihatin yek .

si ngokngek said...

pokcu,buat aku terharu lah...

agaknya manusia yg buang bayi tue,tak pernah kucing jaga anak kot,sedih betol..

syukriah dalilah said...

manusia pelik yg mmg x de perasaan lgsg ! sanggup buang bayi cm tu je .. sedih tgk :(

btw , dina & diha look so adorable :)

Afiq Ah said...

masyallah. zalim sungguh.

Saiazuan said...

rotten people.. hmm

aQimie Ceplos said...

swet dina n diha tu.
btw. ni pertama kali aku dgr ade taska 24jam. btl la tu ea?

Noor Adibah Binti A.Latif said...

diha dan dina comel.. pokcu dia jangan sedih2 ye :) btw, follow ur blog! heee

cimOt said...

teringin nak pegang baby..dah lama tak ada baby dlm family..takpe2..tunggu aku kawen..aku nak 10 anak..biaq meriahhhhh rumah mak..

3no gr33ny said...

sedangkan haiwan sygkn ank...huhu

Sekamar Rindu said...

salam..


sungguh kejam betul bintang yg buang bayi tu...

Prettywrite said...

waht a cute babies lah diha n dina..meh kat ciksu meh..meh..hahaha..manusia ada otak tapi nafsu jugak yang diguna pakai..huhu

naz said...

manusia hari ini bukan lagi manusia sebenar.

cik ciput said...

Sedihnya tengok gambar baby yang pecah kepala tu..sampai hati orang yang buat benda macam tu..kalau dah taknak anak, jangan la buat anak!

*dina dengan diha, comel! =)

Amanina said...

salam..trima ksih sbb sudi follow blog sya :)
apa nk jd dgn mnusia zman skrg ni..brsimpati dgn bayi tu

akuzle ayu said...

hah! kalo sudah dipraktis tuh means x lama lagikla kan? amin3... taska tuh maybe utk parents yg kje shift juga....

eLL said...

latih diri. calon suami mithali insya allah.

Taska 24 jam? ada rupanya ye?

azieazah said...

Elok layan cerita dan angan-angan seorang teruna, dan layan pic manja, terus sentap sebab ada gambar malang itu.

Nurseri 24jam tu mungkin itu utk parents yang keja shift, spt keja jururawat, atau kilang atau keja hotel.

a.samad jaafar said...

patutnya yang buang anak tu, dimasuk dalam guni.. buang ke laut.. baru ada akai.. citt !!

LAici KAng Ais said...

terbaeeeekkkkkk belog ni. mmg tragis tul bayi tuh.

apik pehe said...

apik pon suka baby..tapi belom penah pegang bby kecik..

Maya Mayana said...

123 teran macam nk bersalin kan budak je..hehe...

setiap manusia tk lepas dr kesilapan, kesilapan memilih kawan,kesilapan mempercayai boypren..tp bayi itu tetap tidak salah.. meninggalkan bayi dgn surat cinta atau tempat kebajikan masih melambangkan perikemanusiannya...

mencampakkan dr tingkat atas bgunan bukan lg sifat manusia..ada yg ambil mudah menggugurkan di awal usia kndungan...semuanya tentu dibalas olehNYa...

menhitung khilaf diri yg masih juga tk sempurna..

cha zainol said...

kakak aku tunggu 10 tahun baru dapat anak. orang lain senang senang ja campak anak. haiiish.

hazeleyed lady said...

Ass-Salam dik
like your 'style'...

kakyong said...

Insya Allah, semoga segera bertemu permata hati.. ;) mesti bertuah cahaya mata nya nanti dpt ayah yg penyayang juga suka melayan kerenah anak2.. :)

luahfikiran said...

SALAM,
BAGUS N3 INI ... ADA MESEJNYA. BILA KITA BOLEH JUMPA KAT BBB NI ?

widiea azira said...

ibu bapa mereka yg buat salah. .tp yg jd mngsanya bayi2 ni. .xpe lah! syukur sbb mreka mmg layak jd bidadari d syurga. .xprlu jd bidadri utk sesiapa ats dunia nih. .

btw. .cantik betul diha ngn dina nih. .