Tuesday, 1 January 2013

010113

Pagi yang dingin. Sejuk beku tempat itu. Itulah makmal tercinta.

Mata terarah pada kalendar kecil 2012 setentang jasadku.

Menguis-nguis kuku yang menampakkan sedikit tanda penuaan.

“Beberapa hari lagi akan kutemu 2013. Jadual semakin padat. Semakin besar cabarannya. Dua tugas satu masa.”

Berpaling arah.

“Apa guna termenung? Jarum panjang dan pendek pada jam tetap berdetik.”

Bingkas bangun, menyarungkan baju putih makmal. Sarung getah berbentuk tangan, cukup lima jari tiada kurangnya dicapai, disarungkan pada kedua-dua tangan. Kemas.

Mengatur langkah, memulakan kerja mengekstrak jaringan DNA sawit. Satu persatu.

Brrpp. Brrpp. Brrrp....

Poket seluar bergegar, ada getar panggilan.

Sarung tangan getah kutanggalkan, panggilan dijawab.

“Assalamualaikum. Saya dari GSO UPM. Ingin maklumkan yang tarikh telah ditetapkan pada….”

Terdiam. Termanggu.

"Beberapa hari lagi. Cepat dan rakus mereka-mereka membaca tesisku. Bakal 'berperang' kata dengan sang pemeriksa"

Mengetip bibir. Lirik senyum sedikit hambar, jantung berdebar.


















Permulaan 2013, bakal melakar sejarah besar dalam perjuangan.

Melunaskan titik-titik cabaran yang terbentuk sedari 2 tahun kelmarin.

Benarlah 2013 itu besar cabarnya.

“Doakan saya kalian. Moga dipermudahkan-Nya.”



“SELAMAT TAHUN BARU 2013.”

P/s: Tahun 2013 ini gua menjadi semakin padat juga sendat. Malah gua semakin ‘muda’. Gua yakin akan ada siulan berbunyi “Bilalah nak rasa nasi minyak?”. Azam gua? Mahu ajar anak buah gua yang umur 2 tahun itu pengamiran dan pembezaan.

133 comments:

eszyamin said...

selamat menempuhinya..semoga berjaya dlm bidang anda n grad on time

Kelana Cinta said...

Boleh punya lah..2013 ni tahun untuk berubah bro.Selamat berjaya!

afifudinsohaini said...

terbaiklah bro susunan ayat kau..gugluck 2013 anyway..

✖BossKucing✖ said...

insyaallah. . :)

Cikgu Ma said...

kenapa? tawaran keje ke?

A Z M I E D A said...

Insyaallah, semoga berjaya semuanya..

Selamat tahun baru :)

missSenget said...

viva..?

gudluck..!!

aku HaniAsyira said...

pergh.. nak ajar anak buat penhamiran tuh.. selamat tahun baru dan berjaya lah hendaknya kan..

tp dapat apa tuh??

erma nazillah said...

semoga urusan sambung belajar encik raziq dipermudahkan oleh Allah SWT.happy new year.have a blessed year ahead.may Allah shower you with HIS barakah.amin.

miza kimbum said...

gud luck kwn ! moga kau kuat melalauinya ,

man yusoef said...

Goodluck ajik untuk viva. Buat yang terbaik. Saya doakan awak, pastu awak pun doakan saya viva cecepat gak eh. Hiks

Myera Nyera said...

semoga 2013 awak berjalan lancar dan dipermudahkan segala urusan :) semoga terus kuat dan berjaya.

Mardhia Yusof said...

viva ye.
all the best ajik. ;)
semoga dipermudahkan segala urusan.

alang2,all the best utk semua yg nak viva,exam,kerja..;D

AzyAdnan said...

Semoga dipermudahkan. :) goodluck!

Cik Pensil said...

kebusyan melanda -_-

Amin A. R said...

Gud luck ye... Semoga 2013 memberi kegembiraan.
~besar hajat nak ajar pengamiran dengan pembezaan ye? Hihi~

Alfi Kasran said...

selamat tahun baru n good luck.insya-Allah boleh :)

cik kaki ketawe said...

gud luck inche...hahaha...ehh..tp budak dua tahun jenuh la nak mengajar dan untuk memahami apa itu pengamiran...err...pengamiran tuh apa yek?? hahaha =P

misz aisya said...

good luck tuk cabaran 2013. sy pon final year. insya-Allah, selagi kita mahu berusaha dan tak putus asa, mesti ada jalan terbaik utk kita.

sibuk2 pon, jgn abaikan blog ye. nnti rmai yg rindu. :)

Chic Na said...

all the best ajik. kak na doakan yg terbaik. ;)

Remy hazza said...

my word!!!
InsyaAllah...remy doakan segalanya akan dipermudahkan...Gud luck utk tahun 2013......

Emma said...

Semoga dipermudahkan urusan Raziq :D
slmt tahun baru 2013!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

selamat tahun baru,,semoga dipermudahkan segala urusan tu ye =)

-meeSUPERGIRL- said...

good luck .. tampilkan yg terbaik okay ! kami rakan blogger sentiasa menyokong anda :)

kopi pasta said...

selamat tahu baru. smoga tahun 2013 dpermudahkan urusan n pintu rezeki dimurahkan oleh Allah..

smbotak said...

amin... (aku aminkan semua doa yang kat atas ni, heh)

Khai faiz said...

Gudluck sahabat..

Bila nak jamu nasi minyak ni.. Hehehehehehehehe

whitecappuccino said...

selamat tahun baru..semoga yg terbaik utk raziq.

myu said...

Good luck!
Hepi new year :)

نورعيم said...

ada interview kerja ke? walau apa pn selamat berjaya ye! :)

selamat tahun baru jgk!

#nak tanya jgk ni , bila nak kawen? kihkih.

#umur 2 thn nak ajar pengamiran? ayooo pening l budak tu. huhu.

✿A I N A A✿ said...

semoga selamat segala2nya... selamat tahun baru.. semoga Allah permudahkan segala urusan..

inna_risna said...

all the best. may Allah ease your work. fighthing! ^^

Amirul Verdasco Nadzri said...

In shaa Allah.. Allah permudahkan segala urusan yang baik..Aaminn *untuk segala doa di atas..*

-Aku tertarik hajat lu, bro. Pembezaan senang je budak2 ni tangkap. Pengamiran susah skit.. Banyakkan bersabar. Budak umur 2 tahun darah muda..haha-

Muttallif said...

Semoga dipermudahkan segala urusan dalam tahun 2013! selamat tahun baru.

Wan Ahmad Izudean said...

good luck ajik!

dan semoga berjaya dengan azam itu. hehe

ahsfantasy Ryu said...

Hehe.. all the best,
selamat tahun baharu juga :D

Kakzakie said...

Moga tahun 2013 ini menjanjikan dan membuahkan kejayaan yg diidamkan. Kakak doakan sama.

Selamat tahun baru dik.

Jna marcello said...

awkkk hpyy nuyerr..actually awk mase kat entry Na tu Na buat name awk dlm jawi tp tatw nk tukar mcmne nk buat name awk in rumi takut salah eja mohd raziq ke razik ke razeq ke pening hahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

good luck..insyaALLAH..

izan mama mia said...

salam 2013

sis92 said...

Semoga dipermudahkan segala urusan. All the best, selamat tahun baru :)
Jemput ke blog ok =D

ayut said...

ajar pengamiran dan pembezaan??hahaha...form 5 ea ank sedara?bgus2x..ajar jgn tak ajar..slmat tahun baru jgk! :)

iiima ❥ said...

selamat tahun baru :)

Amin semoga tahun 2013 kamu menjadi semakin padat dan juga sendat haha tapi tidak mungkin menjadi semakin "muda" haarap maklum XD

NurSalihah Norman said...

Selamat tahun baru! insyaAllah semua nya akan okay ;) all the best to you ^-^

Wan Zulqhairi said...

Goodluck ajik untuk viva. Buat yang terbaik. Saya doakan awak, pastu awak pun doakan saya viva cecepat gak eh. Hiks

Wan Zulqhairi said...

SELAMAT TAHUN BARU 2013.

Gillette Flores said...

Gill doakan yang terbaik untuk awak :)

Takpe awak, jodoh tu akan datang jika sampai serunya.

Jika berusaha, mungkin akan lebih cepat jodohnya - jika tidak mungkin akan sampai juga.

Kerja Tuhan bukan? :)

Cik Syida said...

selamat berjuang!!!

Sha. N. said...

Selamat bertambah umur. hehe..

Soalan ni memang tak boleh elak, bila nak kahwin?keh keh keh

Sya Chot .. said...

even dah msuk hari ke2 tahun 2013,still nk ucap selamat tahun baru 2013,moga tahun ni lbh baik dari tahun sebelumnya..:)

Acik Riotaro said...

gudluck...

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

happy new year n gud luck...!!! moga segalanya dipermudahkan... amin

nak brsiul jgklah.. "bila nakm rasa nasi minyak" hohoho

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

semoga segala urusan dipermudahkan.. selamat tahun baru

Yasmin Aris said...

slmt tahun baru ! v^^

4feet8 said...

sekarang razik belajar ke dah kerja..? perjuangan apa di 2013..? last semesterkah..?

sy suka subjek pengamiran & pembezaan tu.. ;)

munna said...

selamat thn baru... moga 2013 lebih suksess

redza said...

semoga dipermudahkan segala urusan...slmt tahun baru

Hnahdy said...

selamat tahun baru.. bz ja. cmna nak makan nasi minyak:) hehe

eimah siti said...

moga dipermudahkan segalanya...=)

el said...

woooohoooo sendat sexy woooooo awww bebeh kahkahkah

selamat tahun baru
smoga tahun 2013 lebih baik dr yg dulu2..jgn byk azam..t xterkejo yob haha..nasi myk jgn lupa ajak..mcm kenal ye hahaha

Aziela said...

Semoga tarikh itu menyinar dalam hidup anda.. Amiin.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

selamat menempuhi cabaran baru di tahun 2013....

xnak tanya bila kita nak dapat rasa nasi minyak... tp...nak bgtau.... jgn lupa jemput saya makan nasi minyak kamu yerk.. hehehehehe~

Samad said...

selamat tahun baru der. semoga berjaya dalam apa jugak yg lu buat ye

oshinz said...

semoga lepas viva tu dengan mudah ya.. hehe.

kay_are said...

selamat tahun baru.. hmm.. tak faham.. ape pun semoga sume urusan dipermudahkan ye.. amin =)

Hatimi Tahirruddin said...

nak present projek ek tahun ni...gud luck bro...

PS: gud luck jugak nak ajar pengamiran dan pembezaan utk anak buah kau yg umur 2 tahun tu....hihihi

Sarip Kumbang said...

Semuga berjaya!

Pena Menari said...

caiyok2...selamat thn br & semg apa yg dihajati termakbul dan tercapai....amin

Syarafi[skyforce331] said...

selamat tahun baru 2013 :)

Si Matatajam said...

Semoga Allah mempermudahkan segala urusan..

★ aIsyaH ★ said...

yer..hidup makin mencabarkn..so all the best..semoga segalanya dipermudahkan..chaiyok2..xD

btw, selamat tahun baru..^^

luqman zakaria said...

selamat tahun baaruu..heheheh

Cik Yaya said...

slmt thun bru jg..
smoga thun ni akn mbri lebh bnyk kbaikan..dan dpermudhkan gla urusan..amin =)

miz ruha said...

moga dipermudahkan segala urusan...
gud luck... ^_^

selamat tahun baru... :)

budah 2 tahun nak ajar pengamiran dan pembezaan.. ? hebat!! moga bertabah ye ajar anak buah tu... :p

ummiross said...

Selamat tahun baru Ajik,moga tahun baru yang lebih ceria buat Ajik dan penuh keberkatan dariNya.

aReLaN said...

selamat tahun baru 2013. hohoho...power giler anak buah umur 2 tahun nak suruh buat pengamiran n pembezaan. :P

bai baizura said...

ajar gua sekali pengamiran dgn pembezaan tu. exam jumaat ni. sobsss T_T

Dezee said...

Chill..u can do it.hahaha..

miranadia said...


penuhi tahun 2013 dengan cerita gembira. heeeee....

haz said...

wish u best of luck in ur life undertaking =)

Miss A said...

all the best, bebeh! :)

happy new year jugak!

mie said...

moga segalanya dipermudahkan..
amin...

boni kacak said...

ada projek besar ke bro??? wah.. terbaik.. apa2pun, good luck bro.. buat yang terbaik.. :)

Ayie Abas said...

salam mohd raziq :)

dah mcm saintis tu..buat kajian DNA dlm makmal...:)

tahun 2013 semoga terus sukses

Puan Kutu said...

semoga dipermudahkan..selamat tahun baru..:)

Miss Zahirah said...

smoga berjaya bro!

sudipVSsenduk said...

Moga dipermudahkan olehNya segala urusan Raziq di tahun baru ini... Amin

MizzTina said...

semoga berjaya ye..



selamat tahun baru.. :)

Azlan Strider said...

amin...happy new year dan hopefully this year will be a great one..hehehe

Regards,
-Strider-

Warna Warni Kehidupan said...

mat taun baru.. good luck untuk 2013 yang lebih indah..

kiera'sakura said...

semoga urusan ko dipermudahkn Allah amin.

aku tertanya2 menda apa la yg ko nk buat nie hihihi

EH - Ekslamasi Holistik said...

Semoga apa yg diimpikan dapat dicapai.
Selamat tahun baharu 2013 Geng!

Hafizin Jamil said...

okay je tu..insyaallah beres..

Hazmin said...

Student master ye bro. Semoga berjaya ye

hara said...

Aku baru je lepas viva, hehe.. All the best raziq!steady sudah..:D

-2014 confirm ank buah ko masuk u. jgn lpe inform ;p

Iffah Afeefah said...

smoga berjaya!!!

err pengamiran dan perbezaan mohon aja kat kami2 la

xtau

Mimie said...

semoga berjaya dik....

Nurulee said...

Happy New Year & All the best =D

maszmadi said...

ameen.....

izfanora said...

takutnya nak mengadap pemeriksa kan.. aduyai tesis.. huhu.. semoga semuanya smooth shj..

alhamdulillah, moga anak buah dapat tangkap ilmu diusia mudanya.. :)

MawardiYunus said...

apapon selamat maju jaya bro.. tahun baru azam baru... menuju kearah lebih baik :0

Wardah Alisya said...

Viva.. all the best! Moga diterima tesis yg diusahakn itu.. insyaallah..

Aleeya Atinza Saaid said...

selamat tahun baru raziq...oh nk mkn ns myk da ke hehe jgn lupa jemput akak...tak jauh putrajaya-bangi hehe

CekbOlat-bOlat said...

pehhhh kemainnn . gudluckkk ! nasi mnyak ? mehh kita pi kenduri sama sama . haha

Rapunzeel Cikilolo said...

selamat tahun baru zik... semoga dipermudahkan urusan...

cik nur said...

selamat tahun baru harap tahun nie akan lebih baik insyallah :)

Hans said...

semoga berjaya
amin

Macy Humaira said...

selamat berjaya buat kamu.

semoga usaha yang diiringi doa dan tawakal akan membuahkan hasil yg lebih dari kita mahu :)

Yana Libra said...

selamat tahun baru & good luck ok! :)



p/s:good luck dgn azam tahun baru tu..huhu~

Yasmin Aris said...

slamat tahun baru. alaa entry baru mane ?? hehe :P

pha is said...

pergh.. azam tu tinggi sangat.. heheh

ANNA MARIANA said...

all the best ok.. anna doakan yang terbaik buat kamu.. =)

Syazana Zainn said...

ada interview eh?

GOODLUCK!

SiS NaD said...

Salam Inchik Raziq...

Selamat tahun baru masihi... Moga apa yang dihajatkan pada tahun 2012 telah tercapai... Azam tahun 2013 pula menanti... (^_____^)V

Sunah Sakura said...

alhamdulillah...bestnye razik da boleh viva da...huhu...akak ni la lagi sangkut kat sini jugak... :(

kasut puteh said...

hepy tahun baru, bro.! :D semoga berjaya hendaknya.

alin said...

moga dipermudahkan segala urusan..
allah sentiasa berada bersama org-orang yang sabar!..
moga kejayaan milik anda!
good luck & i wish u all the best...

happy new year =)

E'in said...

exam ke? good luck bro!

Amirol Najmi Abdul Rasid said...

Jgn stress stress ! Be cool :)

Dunia Wilma said...

Good luck ^_^ Semoga semuanya dapat ditempuhi dengan jayanya...

aReLaN said...

walaupon terlambat, selamat tahun baru 2013. moga tahun ni lebih bermakna.

LYAfrina said...

insyallah.. moga dipermudahkan segalanya

Koding said...

Moga berjaya ...

shera haifa said...

good luck..:)

L said...

selamat tahun baru bro..

HanaNabihah said...

Viva ye? Huhu. Hana pun tahun 2013 akan jadi tahun mencabar. Mungkin juga tahun yang penuh drama air mata. Haha. All the best utk awak. Semoga dipermudah segalanya =)

inche hlovate said...

semoga tahun baru ni memberi seribu makna :)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

Liyaa Mf said...

Semuga segala yang memenuhi jadual kau dipermudahkan. Semuga segala perjuangan kau berbaloi okeyyy! Aku pun ada sesuatu yg besar gak tahun 2013 ni. Tapi takleh r cite skang. Hehe. Maken bz ke? Sesekali free jangan lupa melawat aku kat tmp biasa. Cewwah! :P

hainom OKje said...

Dah selesai berdating dengan pemeriksakan....so apa resultnya!

hainom OKje said...

Dah selesai berdating dengan pemeriksakan....so apa resultnya!

sabella mohamad said...

wah nak ajar pengamiran & pembezaan ? :D . btw , all the best ! moga 2013 lebih baik dari sebelumnya !

caliph shuriken said...

siyes dh lama x amik tau apa itu pengamiran & perbezaan, huh...