Wednesday, 27 February 2013

Sakit & Gigi

Satu hari dalam kalangan 365 hari di tahun masihi, 1997.

Tamat waktu rehat. Mengatur langkah ke bilik darjah, 3 Jujur. Berpeluh-peluh.

Manakan tidak, galah panjang, ‘polis entri one to jaga’, nenek kebayan dan seangkatan,semua dipraktikkan aku secara berhemah dan berjemaah.

“Eh, nama apa dekat papan hitam itu? Entah-entah nama yang masuk kuiz matematik. Eh, nama awak ada Ajik”. Emilia merangka-rangka persoalan.

Kelihatan kelibat yang agak besar jasadnya dari luar pintu. Disamari cahaya luar, serba putih.

“Okey, nama-nama yang ada dekat depan turun dewan ikut akak. Ni semua yang gigi rosak, gigi lubang, ada hitam-hitam!” Jasad besar bersuara.

Aku termanggu, mental terganggu.

“Mama! Ajik nak balik!”.

*****

Dua hari lalu…

Menghitung masa, mengira gerakan separa-separa jarum jam pada dinding. Debar-debar.

Dengan rasa lemah longlai, aku bangkit menuju ke bilik doktor sejurus angka bertuahku dipanggil.

“Razik, bukak kasut. Duduk atas kerusi”. Doktor Dasril memberi arahan.

Cahaya lampu yang terang menerobos empat mataku.

“Gigi awak bengkak. Ada infection, nanah. Mari saya cuci”.

Dibasahkan kapas dengan larutan antiseptik. Berkali-kali dicucuh, rasa luluh. Aku separa menggeliat.

“Razik, next time you boleh scaling gigi. Buang plak”. Aku mengiyakan, mengangguk sedikit.

*****

Pembantu doktor yang ayu menghulur ubat kumur.

“Adik, kumur 30 saat”.

“Adik? Adik? Hoi, gua lagi tua!” Aku bermonolog.

“Razik you orang mana? Kampung mana?” Doktor Dasril bersuara. Aku tersentak.

Aku berkira-kira, baharu 5 saat aku berkumur.

Tak dijawab rasa biadap. Kalau dijawab, khuatir ubat kumur kutelan.

“Saya asal Bangi”. Ringkas kujawab. Aku menyambung langkah berkumur melangsaikan ubat kumur yang masih berbaki.

“Kampung mak dengan ayah?”

Tersentak buat kali kedua.

“Baru 5 saat gua kumur….” Hati memberontak lemah. 

Aku merenung mata beliau, melihat kedutan pada kulit pipinya.

“Mereka asal Melaka doktor.” Aku membalas.

“Rambut orang Melaka memang macam ini?” Beliau menambah.

Aku diam, tiada daya untuk mengungkai kata-kata kepastian.

“Apa kaitan rambut dengan asal usul Melaka??”

*****

“Ajik, doktor kata apa?” Sapaan sahabatku, yang mendambakan jawapan. Riak mukanya sedikit semangat.

“Doktor kata gigi aku nanah. Infection gigi bongsu. Doktor kata ada plak juga”.

“Wah, plak apa. Plak ala-ala piala ek??”

Aku menjawab perlahan, “Untunglah celah-celah gigi ada medal, ada piala. Plak tu penunggu mulut, stay bertapa dekat celah-celah gigi”.

“Nama lain plak, tahi gigi. Kah kah kah”.

*****

“Sakit itu, sakit ini. Barangkali ujian dari yang Esa, barangkali juga kifarah dosa.”




p/s: Hangpa jangan gelak-gelakkan gua, silap-silap hangpa pun kumpul plak. Kah kah. Apa lagi rajin-rajin buat temujanji dengan doktor gigi. Mana tahu dapat doktor gigi macam Dr Ezani masterchef?

85 comments:

Pena Menari said...

heheheh.....ades....dia punya p/s....:p

EH - Ekslamasi Holistik said...

Suka tengok orang yg giginya putih & cantik tanpa ada medal. heheeee

Wan Zulqhairi said...

alaaa... malasnya nak bercerita pasal Doktor Ezani tu... Nanti ramai yang jeles plak. Haishhh.

man yusoef said...

awak kalau sakit gigi mesti jadi senyap je kan? Terus jadi baik..saya dapat bayang tu..hahaha!

the malay male said...

pernah pegi satu klinik kat bangi untuk tampal gigi...mujur doktor cun giler, hilang sikit rasa gabra tu.. huhu

onie said...

sebut pasal gigi ni kan,onie punya appointment dengan dentist next week,huwarrrrrrrrrrrr..mahu scalling,mahu cabut gigi,hadoiii...pengsan lagi la onie jawabnya ni,haha

Chic Na said...

paling fobia kot jumpa doktor gigi. heheh..

hai ajik.. lama tak nampak. ;)

Mardhia Yusof said...

assalam ajik, pekabar?

dlu time kena pkai braces, cabut 3 gigi..azab nak makan..memori2..

"apa kaitan rambut dengan asal usul melaka?" - mmg takde kaitan..biasa la doktor,cari modal nak borak.. ;)

Amin A. R said...

Gigi boleh bengkak eh?? Last sekali sy jumpak doktor utk scaling awal bulan 1 aritu.. Klinik dr smile. Tapi kan, tak nampak muka doktor sebab dia pakai mask..... Mesti x cun... Haha!

Wan Ahmad Izudean said...

bagus buat scaling tu, lepas buat memang gigi rasa licin sbab dah takda taik gigi mengeras tu.hehe

Amirul Verdasco Nadzri said...

ajik, kalau kena kat aku soalan pasal rambut tu, aku tanya balik, "Ni soalan nak perli ke hape nih?"

Gigi bongsu tu yang gigi geraham yang tumbuh baru tu kan? Kalau yang tu, 3,4 tahun lepas, aku dah kena. 4 geraham tumbuh kiri kanan atas bawah. pehh..mmg tak selesa... harap ang bertabah..

cik kaki ketawe said...

hahahha...hailooo....awat dengan rambut sampai doktor boleh tanya soalan luar sylibus? hoho...

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

hahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahaha.... adui sakit perut duk gelak... tapi bila sampi yg bwh 2 terus trdiam...huhuhu

btw sy hrp awk cpt sembuh... ^-^v

haz said...

kalau nk dikirakn, haz pun lme gila x g cek gigi scaling bagai tu. tah2 ade plak jgk kot. haha. =.='

btw rambut style ape yg sampai doktr tu curious nk taw asl usl? hihi. smoga cpt sembuh ye gigi tuu.

Nong Andy said...

masa kecil tu.. sekolah rendah. bila doktor gigi buat pemeriksaan di sekolah.. pagi-pagi lagi aku gosok gigi bersih-bersih dengan harapan doktor gigi tu tak 'apa-apa'kan aku.. tapi ya! dia bagi aku piala warna silver tu juga kakakakakkakaka

miranadia said...

tahun 1997, doktor cabut gigi paling depan, dua batang sekaligus. berangin je rasa dia. haha

azieazah said...

Dah takda gigi. Selamat. Hahahaha

MizzTina said...

niat nk buat scaling ni dh lama..peginya idak.. kakaka

ainnoraini said...

Baru je bwk ank yg kecik jumpe dokte gigi...
Rasa ngilu la pulak...

hara said...

dr kata gigi aku cantik. "rasa macam nak bagi gula2 je kat awak" katanya.. -.-"
rambut tu memang lejen, wakakak

Nafira usof said...

x pernah lagi cabut gigi ngan dokter gigi.. selalunye pergi cek gigi n cuci gigi jer.. takutnye~

ctpayong said...

semangat sket nak bersihkan plak gigi kalau dapat dentist mcm doktor izani yg menang master chef tu. (hangpa ni...sakit2 pun gatai gak)...heeee

inche hlovate said...

haha dah gelak pun...dulu zaman sekolah tjut betul kalo nmpak van klinik pergigian tu masuk kawasan sekolah. lepastu kad hijau tu pula muncul dalm kelas..lagi cuak

NurSalihah Norman said...

hahahahahah... okay ini lawak.... hahahahah... get well soon ye! :)

Carlos Santiago said...

damn..mmg menyakitkan..xtahan kalau terkena.

SiS NaD said...

Salam Raziq...

Sis punya gigi bongsu tak tumbuh2 lagi... Oh... Mesti seksa kan... Lagi satu, parents Sis pun orang Melaka... (^_____^)V

Ain Norainsyah said...

Humm... tak penah simen gigi...tengok pun rasa ngeri... takut betul dengan klinik gigi... huu :P

Telor Power said...

kebersihan check utk oral mmg saya suka. kalo jumpa dentis tu mmg minat sgt

misz aisya said...

kalau g dentist, msti dentist puji gg sy. malas nak berlagak lebih2 lah. k bye! haha

miza kimbum said...

kahkahkah,pape nta....btw,semoga cepat sembuh XD

Joe_Hans said...

arghh..xsuka jumpa doktor gigi..ngiluuu!

are_lin@yu said...

hehehe medal tu tak mo lah..hihi

Mar Haini Abdul Rahim said...

haha.. nk tgk skit rmbut org melaka.. huhu fobia dr gigi ~

man said...

cabut je gigi

Puan Kutu said...

dpk bayangkan cmna la rupa rambut si tuan yg sakit gigi nie.hehe

Afina Sabri said...

Kalau nak elakkan plak, selain daripada memberus perlu guna flos dan ubat kumur.

Hadira Kifly said...

Ajik, kartun tu comel la.. macam ajik jugak.. hehehe

Nurrul said...

Dah lama juga tak jumpa dokte gigi.. bila nie teingat pulak abg nurrul yg giginya berlapis.. Nurrul pun akan jadi mcm nie jgak.. err

xila dot said...

plak hahaha nama sopan kot

Haryz Khairuddin said...

setakat ni gigi aku ok je, xde masalah.. cumanya masih ada gigi susu lagi. jadi kalau aku gi jumpa doktor memang kena bahan je la.. haih~

Cinta Misteri said...

huhuhu...baru jep cabut gigi selasa lepas. nasib baiklah tak sakit. gigi garham kanan bawah, cuma mengganggu kerja2 pengkunyahan laaaa...

miz ruha said...

sebut pasal gigi, ada date ngan doktor minggu depan. nak gi cabut gigi.

curious juga nak tahu apa kaitan rambut ngan asal usul.

miz ruha said...

sebut pasal gigi, ada date ngan doktor minggu depan. nak gi cabut gigi.

curious juga nak tahu apa kaitan rambut ngan asal usul.

Cik TeN10 said...

Baca kisah ko ni teringat plak dekat sorang member skolah rendah aku dulu. Arini cikgu bagitau esok nurse nak datang check ipgigi esoknya mesti tak datang sekolah. Alasan demam. Setiap tahun pun mcm tu bhahahaha

Hatimi Tahirruddin said...

camne rupa rambut org melaka tu bro? cuba kasik screenshot sikit...hehe gurau2 jgn marah....

Cik Pensil said...

dulu masa kecik pensil punya nangis2 tarik2 baju ayah tak nak cabut gigi punyalah takut sebab pensil ternampak dokter tu keluarkan playar punyalah besar nak cabut gigi sorang mak cik tu.

tapi sekarang dengan senang hati pensil izinkan dokter tu cabut gigi pensil. rupanyakan cabut gigi tu tak sakit langsung. sat ja dah terkeluar . haha >_<

shazrina said...

tak pernah takut jumpe dokter gigi sebab gigi i lawa dan bersih ..huuhu balagak lak ..best gak kalo dapt jumpe dentist cam dr ezani ..kalo dapat dentist cam mahmood ali basha pon ok, nnt die soh pakai colgate sensitive pro relief .. :D

Miss Xyz said...

saya pun banyak kali jumpa doktor gigi. Hampir sebulan sekali (pasai nak buat braces) ahaha XD *macam takde kena mengena dgn entri*

kasut puteh said...

ni mesti kes banyak makan gegula nih. hahah

Juno said...

Kau ni. Sape yang kena panggil cabut gigi tapi tak nangis dia terus naik pangkat gangster tau. Ha. Reputasi.

Seneorita Baharin said...

tgh baca entry neh mmg gigi tgh sakit..wuargh..gigi bongsu baru nk tumbuh..sakit :'( huhu

SyAmSuL AnUaR said...

Rajin2 bt pemeriksaan gigi..cegah sblm gigi rongak..(^^)

Nur Zulaikha said...

sakit gigi ea..kesian..meh nurse bg ubat tahan sakit :)

NIA SI DRUMSTICK said...

haha!!skt gg mkin tmbh sengal.haha
plak itu taik gg.haha..

inna_risna said...

haha! okay, nak gelak lagi. hahaha! =)

untunglah celah2 gigi ada medal, ada piala. =)

lepas nie kena rajin jumpa dr.gigi la. inna dah jumpa dr.gigi bulan lalu. sekali terus cabut satu gigi kekal. dan skrg dah rompong dah bhgian kiri belah atas tu. huhu!

kay_are said...

aku pun memang target dr gigi gak mase sekolah dulu bro dari sekolah rendah sampai ke menengah.. memang name mesti dalam list nye r.. +__+

Anash said...

huh?
dok bangi? (sama?)
asal melaka? (sama?)
razik nih adik akak ker?...TAKKKKK...
hehe..
belum citer root canal...
3 kali selang seminggu berturut2 nganga mulut kat dokter gigi...
3 kali on the row....akak mcm nak cabut handle rest-arm kerusi dlm klinik itu...
trauma...

Hans said...

dapat bayang kesakitan tu
memang sakit owh kalau gigi sakit

Syazana Zainn said...

its weird - boleh bernanah eh? -_-

Anak Pak Muin said...

oh dr ezany~...XP

nurdani said...

hahaha. gigi ada medal

نورعيم said...

org melaka mmg rambut mcm ni? maksudnya apa? hehe.

hah, sekolah rendah dl salu sgt sy kena panggil dgn nurse. kuikui.

2,3 thn lps kot cabut gigi.gusi sampai berjahit lg. ls tu mmg dah serik ngn jumpa dentist. hihi.

ANNA MARIANA said...

katakan x nak pada sakit gg.. uwaaa, anna baru lepas kena cabut jew..

Cik Syida said...

tak suka jmpa doktor gigi. fobia owh.. kecik-kecik dulu, pernah kena cabut gigi dgn doktor gg tanpa letak ubat kebas.. terasa tercabut sekali gusi. hehehe

ayut said...

Dr Ezani masterchef...hihihi..rmbut org melaka cane ajik??garu pale jap :D

norhidana miswan said...

teringat kengiluan time kene tampal gigi... huhuhui

Cik Aini said...

hehehehehe
kalo dpt cam Doc Ezani conpom p sana selalu kan :)

asal rs takut eh nk g jumpa doc gigi?

sudipVSsenduk said...

tak suka jumpa dentis, tapi perlu ada dlm kalander setiap tahun.. huhuhu

MyFreeMinded said...

Siannya sakit gigi, kalau tak silap sakit gigi ni di kategorikan dibawah sikit dari sakit nak bersalin, betul ke tak wallahualam. Moga cepat sembuh, jangan marah2 ye, biasa orang sakit gigi ni cepat aje anginnya bertukar arah. :)

syiela said...

kalau dapat cam dr ezani selalu je gi check up :)

Encik H said...

gigi aku pun sama kot..dah berapa tahun jumpa doktor gigi..haishhh

tirahzairi said...

bestnyeee cabut gigi...hihi

whitecappuccino said...

bila sakit gigi bru gi klinik klo tak mmng tak gi.

hanaahmad said...

selain rajin jumpa doktor gigi, harus juga rajin tukar berus gigi. itu hal permulaan kecilnya untuk mencegah sakit orang kata :)

Sya Chot .. said...

sakit gigi,ubatnya makan gula banyak2 aw..ahahahah

si kiut lavender said...

uish....
skl pun dah berzaman lamanya tak bertemu dengan dentist nih..

agak2 kalau berjumpa hope tak terbela plak yang banyak terkumpul kat gigi...huhu..:D

E'in said...

muehehe... mcm mane style rmbt org melaka? leh tgk x? heeeee

Kancil 8349 said...

terbaik

Madam Lala said...

madam pun tgh sakit gigi..sobss...

Syaaafii said...

So.. Rambut abang macam mana? Kehkehkeh. Mungkin doktor tu orang melaka jugak kot.

sabella mohamad said...

cane rambut org melaka ek ? mohon snap gambar sekeping dua . mihmih

Izzati Liyana Sabri said...

hahaha. tak suka doktor gigi!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

hahaha bukan plak medal jek, plak utk elektrik pon boleh saje,hahahah

FITRAH JAMIL said...

hehe menarik, rambut orang melaka mmg cmni yea.. haha

9n0L4 said...

huhuhu. saket gigi adelah saket ke3 paling saket atas dunie ni lps saket mati dan saket bersalin. :)