Monday, 11 March 2013

'Mata kasar'

Jumaat, 8 Mac 2013.

Langkah kaki deras. Harungi selok belok jalan berumput, berbatu. 

Matahari tegak memancar memayungi gerak badan.

Gerak badan jasad-jasad Adam menuju ke rumah agung itu diperhati.

Kelihatan insan bersimpuh, memangku cahaya mata.

Merenung sepi, lengkap bertabung di bawah pohon hijau.

*****

Sedang kelekaan berjalan, empat mata tertancap pada tubuh itu.

Berkemeja biru, berketayap putih.

Pada sudut wajah, atas bibirnya tumbuh misai ‘hidup segan mati tak mahu’.

Tahi lalat anggaran seluas 1 sentimeter persegi, tebalnya tidak pasti.

Si pemilik tubuh menghayun tangan, mengukir senyum sapa.

“Gua confirm abang sepupu gua!”

*****

Kaki kuhayun ke arahnya, kurapati tubuhnya yang berpaling.

Bahunya kutepuk perlahan, terbit pertanyaan padanya.

“Assalamualaikum bang. Lama tak dengar citer. Sihat?”.

“Waalaikumussalam. Siapa ini? Mungkin saya lupa”.

Aku tersengih. Seperti hilang arah, geli-geli pada muka. Merah padam.

Azan bergema, kuberjalan perlahan memasuki ruang sejadah menanti tuan khatib.



“Melihat ‘sekali imbas’ pada ‘dasar’, melalui ‘mata kasar’, boleh jadi tersasar”.




P/S: Gua rasa kalau jadi lagi silap orang ini, gua nak cakap “Boleh kita berkenalan? Saya Ajik”. Kah kah

63 comments:

Amin A. R said...

kih kih kih.....yakin jer kan berbekalkan misai hidup segan mati tak mahu + tahi lalak 1sm persegi.....takpe, tak jumpak dia dah lepas tu kan :D

aiEz said...

ajik cuba mengawal situasi,
namun pipi merah menahan malu dan geli hati,
berlalu pergi ajik dari abang tadi,
tepuk dahi malu sendiri...hahaha

FarhanahAdzlan said...

pernah jadi camni lepastu dah tak pernah nak start tegur orang yg dah lama tak jumpa hahaha.
itu ayat cover malu yg boleh dikira terbaik laa jugak :)

Nur Zulaikha said...

hihihi..kes slh org la ni..confident sgt kn bile jumpe org yg kte kenal..last2 skali slh rupenye

Nur Zulaikha said...

hihihi..kes slh org la ni..confident sgt kn bile jumpe org yg kte kenal..last2 skali slh rupenye

Razfira said...

alamak.. salah org.. xpe.. kaver kaver.. knal sorg lg member.. hehe.. tambah kawan!

Wan Zulqhairi said...

orang besut panggil "terbolah"

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

ena selalu silap org time tak pakai spek.. masyaAllah, malu gila... ena lau jd camni, ena wat xtahu je... XD

Mardhia Yusof said...

itu maknanya kena check power mata tuh.heheh..ni mesti kes terbawak confident viva. ;)

eh apa citer study?da habis master ye?

Sarip Kumbang said...

haha....sumer salah mata lu bro.Mata lu yg menipu.

haz said...

hahah. malunyee larikkk~

miranadia said...

walaupun apa yang hendak disampaikan itu sesuatu perkara lucu, tapi gaya bahasa tetap umphh. good job!

dah macam pengkritik plak

CiKPuaNLawA said...

salam pagi selasa...

saya rasa lepas ni mesti abg tu dah ingat kat awak...?
dan dah tak salah orang lagi...hehehe

onie said...

TULA PADAHNYA KALAU TEGUR SALAH,TAK TEGUR SALAH..KANG KALAU SALAH MALU SENDIRI PULA ;D

Sheila Salim said...

Assalamualaikum raziq. hahah kes salah orang lah ni. hahahahhaha ;p

Amanina said...
This comment has been removed by the author.
Amanina said...

Haha..slmt berkenalan ckp kt abg tu..

the Izudean said...

the awkward moment!

:P

Myera Nyera said...

hehe pun boleh ^^

3no gr33ny said...

err...memalukan

hara said...

takkan pergi camtu je kot.hehe. xpe, dpt kenalan baru..

cik kaki ketawe said...

hahahaa...mgkin anda perlu memakai cermin mata...lain ali kalau terjadi lagi...apasalahnya berkenalan...boleh tambah kawan...hahaha

Telor Power said...

Hahaha

takpe tak salah pun, kadang kala mata mmg tersalah pandang

ctpayong said...

perkara biasa! nasib abang tu tak sakit jantung. sabo ajelah.

ayat cover :

nampak familiar, mcm kenal tapi ingat2 lupe. siapa ek? aiyoo malu kalau dia jawab...awak silap orang ni.

ngeeeee

MaYa MustWany said...

awww malunya..hihihi

tenku butang said...

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

MyFreeMinded said...

hehehe... saya pun pernah gak jadi camtu, confident tahap gaban lah masa tegur tu. Rupanya salah orang. Terus mintak maaf.

hanaahmad said...

itu okay lagi bila saya dulu pernah tarik tangan orang yang saya sangka kawan. itu lagi la malu!

EH - Ekslamasi Holistik said...

X kenal maka x cinta,
Kalau dah kenal maka lebih mesra...Heheee

Nong Andy said...

haha.. aku pernah rasa.

inna_risna said...

malu. tapi tak pe, boleh berkenalan after tu. ukhuwah will be create. =)

Syaaafii said...

Silap orang? Takpe bang. Boleh cuba lagi.keheheh. Lama tak komen dekat sini.

*Dulu nama Bidadari BESI. Skrg syaa dah tak besi lagi XD

Syaaafii said...

Silap orang? Takpe bang. Boleh cuba lagi.keheheh. Lama tak komen dekat sini.

*Dulu nama Bidadari BESI. Skrg syaa dah tak besi lagi XD

azieazah said...

Ajik niiii... muda lagi dah lupa.

Ain Norainsyah said...

Haha... silap orang? selalu jugak. That's why bila ternampak someone yang macam kenal tu, kena tengok betul-betul. hehe

Miss A said...

lahh, silap tegur orang ke?? haha, saya pun pernah macam tu jugak. buat buat stupid je lah kalau dah salah orang. lol XD

ARJUNA.Inc said...

haha..ak pn da bnyak kali jdi camtu..tp salunye ak nk tgur pmpuan je...hahahahahha...just kiding~~... =P

ch000tz axoera ヅ said...

mude remajeeee lagi :p

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

hahahahahaaha... sib baik azan jd pnyelamat...

ANNA MARIANA said...

alamak... tersalah suda... hihihihiihihi

drzirakudo said...

hehe. malu le tewww. btw, sgt kelakar part tahi lalat

bai baizura said...

next time kalau silap org buat ayt kaber line. kikiki

Encik H said...

confirm jer abg sepupu ea..hahaha

Cik TeN10 said...

Hahahahaha dgn yakinnya kau tepuk bahu dia kan.. :D pastu cena kau cover malu weh?..hahaha lawak2

maitimie said...

malu eh malu.....

Mr. Doctor said...

Ekekeke malunya.. Cross eyed..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lamaaaaaaaaaaaaaaaa puan eeiyss tak menjenguk ke blog teman2... moga ceria2 selalu.. im back! hehehhehe (^___^)

sabella mohamad said...

hahaha .lain kali abg pegi la bersemuka dulu , tilik muka dia puas2 pakai kanta , pastu baru la tegur . ha gitu !

hakhak XD

dya bunga said...

haha..adoii..malunya.. kofiden plak tu tegur..

mie said...

siapa Ajik?
hehehehehee

NIZAM said...

haha. :p yang penting konfiden kan.

Izzati Liyana Sabri said...

kahkahkah. malu tak? confident jeeee.

Cik Zaitul said...

ape yang penting..
kopiden !!

kalau kopiden semua jadik kan.. ekekkeke

Myera Nyera said...

rindu nak baca entry kat sini, tu yang singgah ni ^^

Filzah Azzahra said...

hihihi. gambar tu !!

Madam Lala said...

bahahahahaha..

tp baby tu comel... julinggggg...~

inche hlovate said...

haha ajik salh org :P

E'in said...

haha... salah org ye,,,

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

kalau dah salah kena pndai cover baikkk punyer,hahaha

misz aisya said...

alaaaaaaaaaaaa malunye! siap dah bertepuk dah..:)

Miss Zahirah said...

gile r ble tau ukuran tahi lalat org tu.. hahaha
tp mmg malu r klu slh org...
amik paper bag sarung muka.. hahaha

ma ❥ said...

mungkin muka sama atau ada maksud tersirat hahahaha

boni kacak said...

hehehehe.. sekali tersasar jauh daa..hehehe