Monday, 16 January 2012

Burung Biru si Pemalu

Mata berpinar. Pening, migrain lagaknya. Terasa bagai kepala dihentak-hentak dengan senaskhah Kamus Dewan edisi baharu.

Satu persatu patah kata didada jurnal cuba dihadam.

Buntu dikala mencari ilham mencoret tesis. Sekali-sekala fikiran melayang ke masa yang mendatang. Terbayang, bila mana pinanganku di terima Neelofa (atau nama manjanya Lopa) dengan seukir senyuman.

Berharap Neelofa melemparkan secebis pujian buatku. “Comelnya abang Razik. Lopa suka. Macam Aaron”. Pelik kenapa Lopa  tidak bersuara. Hanya senyuman dan sedikit anggukan.  Apa dia bisu?

Berangan. Itu hanya angan-angan. Lumrah manusia melebihkan luaran, hingga terbawa ke dalam angan-angan.


Kamus dewan, teringat zaman sekolah dulu. Dulu warna hijau.

*********

Dikala minda diapit angan-angan jelmaaan syaitan kiri dan kanan, sepuluh jari tangan kiri dan kanan ligat menari di atas papan kekunci komputer riba. Membelai burung biru yang baru menetas. (Burung biru ini merujuk pada laman sosial twitter)

”Diha, janganlah tengok Pok Cu tweet-tweet. Pok Cu malu. Nanti Pok Cu babab”.  Sergahku buat Diha, anak buahku. Cukup untuk Diha memahami ayah saudaranya seorang yang pemalu.

”Kau ni Ajik. Celah mana pula Diha nak baca tweet-tweet kau. Diha baru 17 bulan, belum 17 tahun. Alif ba ta pun belum tentu dia kenal. Apa lagi nak baca tweet meroyan kau”. Sergah ayah Diha, abangku. Pedas, seperti mee Ruski perisa Tom Yam.

Diha tersenyum lebar sambil mengeluarkan bahasa bayinya. Barangkali maksudnya “Padan muka! Malu konon”.

Diha, si mata bulat.

Diakui aku seorang yang pemalu sedari dahulu. Bila berjumpa rakan baru, mulut tertutup, gerakan lidah terbantut. Satu perkataan umpama setimbun emas. Mungkin persepsi mereka yang baru, aku bisu sempurna, hingga bahasa isyarat diguna.

Teringat kata-kata ibuku, 18 tahun dulu.
”Ajik janganlah malu sangat, nanti tak ada kawan. Ajik bukan tak ada lubang hidung, bukan tak ada mulut. Comel pula. Nak malu buat apa? Nanti awek tak ada. Malu itu biar pada tempatnya”.

**********

Malu tika bertanya soalan dikhalayak??

Malu tika tayang ’buah-buahan segar’ di tubuh sendiri??

Malu bila mana mahu mengorat??

Malu untuk bermaksiat??

Malu untuk melihat betis dan paha montok si ayam betina?

Malu bila mana mahu menegur salah??

Malu bila kentut terlepas masa window shopping??

Abang atas pun malu bila tengok wanita garang dan seksi.

Malu itu suatu yang subjektif. Perlu difahami, perlu diselami. Malu ada baiknya, ada juga buruknya. Pada satu sisi, malu merupakan perisai buat diri yang masih belum cukup terisi.

Bila mana dihidang dan ditayang ’buah-buah’ segar pada tubuh, serta paha dan betis yang montok persis kucing parsi, apakah kita akan menerima seikhlas hati? Umpama sembelit, diberi Chi Kit Teck Aun.

Malu itu solusinya, buat yang menghidang dan yang dihidang.

Malu untuk menegur salah, malu bertanya soalan? Fenomena yang cukup lali, aku tidak terkecuali. Dalam menuntut ilmu, tiada terselit erti malu. Ilmu itu milik-Nya, tiada hakcipta terpelihara. Salah bertanya tiada rugi, melainkan tidak bertanya. Umpama tersesat jalan ke lorong Haji Taib.

Malu pada diri? Itu sudah pasti. Disana nanti, ia bisa menjadi saksi.

**********

Hakikatnya, malu itu bisa menjadi perisai buat diri, juga penyakit buat diri. Gunalah sebaiknya agar bisa memerangi nafsu diri. Macam ubat painkiller, sikit-sikit bunuh sakit, banyak-banyak bunuh diri.

Perlu difikirkan, kebanyakan rasa malu itu lahir hanya kerana manusia tapi bukan kerana-Nya. Depan manusia berserban. Dibelakang, gigih mencari ibu ayam untuk dikorban. Manusia tidak lihat, tetapi Tuhan melihat.

Malu pada-Nya.

Sesungguhnya Dia Maha mengetahui. Malulah kepada-Nya...

Peringatan bersama. Aku bukan baik sangat, tapi tak salahkan untuk mengingat?? Aku juga insan biasa, tidak lepas dari dosa.

p/s: Gua paling loya bila dengar dialog ini dalam cerekarama, “Malulah I. Mana I nak letak muka I??”. Muka dah memang dekat kepala, tak payah gatal-gatal nak alih letak dekat punggung atau dekat lutut. Lain jadinya. (^_^)



89 comments:

Anisa Hang Tuah said...

Comelnya diha :)

Tiramisu Fatiema said...

tul,malu biar kena pada tempatnye..nie mesti tengok nona selalu..de neelofa..huhu

Cik TeN10 said...

setuju ! :))

klcitizen cikgunormah said...

comel si diha tu :)

Rozuan Ismail said...

malu biar tempat.betol tuh

aiEz said...

assalamualaikum ajik,ak malu ni nak tulis ke tak komen...hehe,betol2 malu biar bertempat..

KhaiRin - anies said...

alahai dhia..betul ka hang secomel itew..

[PCL] said...

Raziq mmg pemaluuu, kan haha..

akuamir said...

bagus la malu,, perisai orang beriman,,haha

Prettywrite said...

Aduh lopa...hahaha..kenapa tak cakap abg razik tegur..haha

malu banyak segi..yna pun malu kalau jumpa kawan baru..tp kalau sekepala sekejap je ngam..hee..

Akim Iqbal said...

Hai lopa. hikhhik

telor power said...

comel la diha...mata buulat

tapi part diha berusia 17 bulan nak baca tweet ko raziq mmg aku boleh gelak guling2. kehkehkeh

NURUL NADIAH MAMAT said...

misteri..... ;p

ainnoraini said...

Malu..malu la bagus daripada tak tahu malu...

AmirFX said...

Malu dengan diri sendiri.. :D

NIZAM said...

amboi! nk jugak neelofa tu. jgn stress2 bro, cool. kua shopping. mesti tak stress dh. jgn duk dlm lab je. hehe. nnt malu2 terlebih plak. asek ngadap radas makmal. ce ngadap orang plak. hehe :))

Cikgu Ma said...

errmmm...tak malu la..tak malu tak ada burung biru tu...hehe...

malas la tweet2..buku biru pun tak terbaca..

erma nazillah said...

hehe..ade je nama neelofa..comeinye ank buah awak..mukadimah psl life sendiri terus dikaitkan dengan soal malu..menarik :)

محمد أمين بن أريس said...

biar malu buat jahat, jangan malu buat baik... :)

Original CikTeddy said...

nice entry yo!huhu lofa dh jadik lopa..terok benor bunyi nyer..hek3

maidatul said...

peminat neelofa ye kamu nie...setiap entry pasti ada namanya...hihihi

aReLaN said...

hmmm...mcam aku jugak je.memang pemalu especially ngan orang baru kenal.memang bisu la jawabnya.

L said...

terbaik r bro.. huhu. mantop..

jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

ikatankasihku said...

hahahaha, nama sendiri mesti kene ada kat dialog tu ea..hehehe

izatty fatihah said...

malu itu sebahagian dpd iman
jika ada rasa malu maka kita msh ada iman..
tp malu biarlah bertempat ^^
malu melakukan maksiat misalnya..

# malu dgn budak umo 17 bulan? haha
mata diha bulat, comel!
rindu lopa tengok nona :)

Maii said...

betul2 malu ada pro dan kontra..

pandai diha possing ;DD

suzie rahman said...

hihi suke bait-bait ayatnye pnuh mkna.ajik malu sgt yer diba...huha

Cikya said...

gua malu kalau adik/ sape-sape baca masa gua tengah karang entry..

padahal lepas tu depa baca jugak kat blog.

malu bertempat. tak malu pom masalah.

Dr Hafiz said...

Habis baca entri ni saya dapat satu mesej bahawa sifat malu tu biarlah lahir atas dasar keranaNYa bukan semata kerana pandangan manusia... Nice entri...:)

LiNda said...

Malu itu biar pada tempatnye...nice entry, syok bace..:)

Cikgu Ma said...

sudah tukar header??

wani johari said...

baca sambil +_______+, alahai diha nape duk usha tweet2 pak su, kan p su dh malu....
Lofa, dah lamar ke blum....hehe maluu ke...

Bulan Syurga Firdausi said...

minat neelofa ke..?hu2 mm malu ada yg dikeji...bagus statement entry ni bro hehehe

Kakcik Seroja said...

Mak suka baca catatan ini. :)

dwaty said...

saya memang pemalu.... heheheh

So Shy Lady said...

malulah tngok aksi lopa dlm pancaindera ahad lpas. nasihatkn dia sket, dik!

Malu adalah sebahagian daripada iman.

norhidana said...

ko mmg pemalu la dik, tp kan kalu baca kt blog ko tuh akak tak nampak pun ko cam pemalu... tulisan ko tuh selalu bt org senyum,selalu pnh makna berkias... tak sangka orgnyer pemalu2 kucing...

takpe kite jd seorang yg malu jgn sampai tak tau malu

J.Syazwana said...

hahaha !
ayat last memang terbaik. huhuhu

beselah tuh kalau malu tak bertempat. aku ni kadang2 pemalu kadang2 tak tahu malu jugak. aisehhh. huhu

GrApE@KhAiRuL said...

peringatan yg bagus tuk sedarkan diri dri lena yg panjang...masuk blog ni kena guna bhs tinggi...heheh

Lifesaver Hamzah said...

bagus ada perasaan malu...tapi biar bertempat..comelnya anak buah!pandai tak tweet2?boleh tweet2 dgn pakcu..hehehe

Amanina said...

entry yg berguna :) comel la bdak tu

Anak Wak Mail said...

malu saya nak komen kat sini,,tapi terkomen sudah!hehe..

peringatan yang berguna,,malu biarlah pada tempatnya..;)

Akulah Pak Lan said...

Apasal jadi lofa? Hahaha, kurang cute dah jadinya

Nur Aischa said...

comel si diha ^_^ ohh suka neelofa ya, haha. hmm netul tu,kita patut malu padaNya..

Nisa Greennnpanda said...

haha..sbb tue sy malas tgk crite mlayu.. ^_^

Aflina Affandi said...

lawa header baru !

ehh, sy dah update blog.
hehehe, malu tu wajib ada dalam setiap diri individu.

Syairani Tarmizi said...

malu. erm btw nice entry.loike.

kim salam kat diha.omey. :))

si ngokngek said...

bulat mata diha..

ada jgak lelaki malu,jarang jumpa..wahaha

err,orang skrg banyak dh tak malu:))

pisau belati said...

Pembunuh Tanpa Bayang :


malu itu perisai buat diri...

Nur Zulaikha said...

salam singgah dan follow terus....

mule2 sy bace ingatkan novel..hehehe..malu itu harus kadang2 blh jadi wajib..hehehe..pandai2 plak jatuh hukum ye..anyway..ikhlas sy katekan entry yg sgt menarik..terima kasih sudi singgah blog sy..moge ukhuwah berkekalan..

Dinas Aldi said...

Comelnya Diha si mata bulat tu.

Malu itu memang perlu & betul, biar bertempat kan dik :)

Sha. N. said...

Macam selalu.. nice entri!!
and header tu awesome!Semat!
Cume link twitter n blog tu mcm tak sesuai atas tu..
*motif tetiba komen pasal header kt entri komen*haha-jangan marah haa..

Btw, malu ni perlu pada tempatnya.
Tak salah jadi pemalu kalau kena tempatnya. =p

adan said...

Salam bro.. entri terbaik aku baca untuk hari ini.. best..

aku jadi malu,memberikan komen dalam blog ni.. hehehe..

pandai ko susun ayat bro.. menarik untuk di baca..

ghost writer said...

bila aku baca entri kau sebelum nih,kau sememangnya minat sangat ngan Neelofa tuh.

aku pun malu jugak.tuh sebab aku tak letak muka aku kat sinun..hihi.

Marcella said...

neelopa tu gambar,camana nak berkata-kata..hehehehe..



malu bila terkentut??itu normal..hehehehe...

Nurul ain said...

betul sgt :)

aQimie Ceplos said...

org kata.
malu tu perisai org yang beriman.
congrates bro :)

Ieka Luvika said...

me was impressed! :)
ehee first time singgah sini..
meh ika nk pinjam diha. hihi

Woofer Storm said...

malu itu perisai diri.namun malu perlu bertempat,agar diri tidak tersesat..

#nice entry..mesti dulu bm power ni bro..ajar meh^^

RoslanPutra said...

bagus entry ni... rajin mengarang ya...
ingatkan apa burung biru... twitter ropanya... kim salam kat LOPA ya...

Miziey said...

Ishhh... malu laa ai nak komen. Eh? *tetibe*

Asrul "iLham" Sany said...

malu itu elok, tp jangan terlalu malu, rugi...

;-)p

ctpayong said...

KakCT bukan dlm kategori pemalu...jgn salah faham..maksud kakCT, peramah tapi jadi pemarah bila org suka2 cakap bende2 yg tak 'malu' sbb dari kecik mak akan lada mulut kalu kakCT kalau perangai tak senonoh.

Selamat berkenalan. Minta izin nak ikot. Boleh?

fadh leyanie said...

penyusunan ayat dan tatabahasa yang baik,,diha comel.:)

Iqah said...

hehehe.. best entry. cantik bahasa! entry kelaka tp mempunyai mesej yg baik. comel anak buah, mata mmg bulat, ta penah lg qa jmpe mata petak =,=' haaa

Teenager Housemaid said...

nice..suka entry pasal malu ni..:)

sepatutnya kita lebih perlu malu padaNya kan...:)

p/s: tengok gambar kamus dewan tu, teringat kamus dewan yang dibeli belu tersentuh lagi ...-_-'

wan nurul hezrina said...

kadang dikatakan sombong dek sikap pemalu..malu biarlah bertempat..dikala ada emergency toksahkla memalu nak bertanya

SiS NaD said...

Salam Raziq...

Malu itu perlu agar diri tidak tersasar ke jalan yang dimurkai... Tetapiia haruslah bertempat... macam juga 'diam'... (^_____^)V

Bella Bell said...

wahh. comelnya diha. bulat kemain mata. hehe..



yup2. malu biar bertempat. :)



errr. ayat bawah tu memang buat saya tergelak. hahahaha.

MiszMaryaNe said...

selamat buat tesis!!! =)

Solihin Zubir said...

oh lopa.. my lop.. haha..

aku pun sbnrnya pemalu walaupun nmpk mcm ramah kt alam maya.. haha..

nabila azmi said...

comel222222 si kecil itu..^__^

MaryaYusof said...

Diha tu comel lah :)
Malu biarlah bertempat :)

eqbalzack said...

assalamulaikum,
abg eq singgah sini. maaf lewat..
masih study lagi ke? di UPM ke?

A'ishah Kamaludin said...

Salam, balas kunjungan ke sini..

Brilliant writer, saya terus follow..

Haih, menjeles sahaja saya ini dengan insan-insan yang pandai menulis dan menyampaikan isi-isi bermakna naturally, when most of the time I need to strive hard giving out the best.

NiaLidia. said...

malu itu sgt perlu, kalau tak tau malu susah pulak kan. hehe tp malu biarlah btempat :D

alaaa xde twitter ^^

Alieza Dayasari said...

nilai malu itu penting...... dalam masyarakat melayu...

si para para said...

malu sebahagian daripada iman..
malu kena bertempat...

Iskandar Al-Haziq said...

Yes, kita yang patut malu kepada-Nya. This a good read indeed, thanks for directing me here and keep writing! :)

umie naziera said...

perempuan or sesiapa saja wajib ada perasaan malu..kalau tidak bukn manusia la tue..apa aku merepek nih?!?!?

Shukri Mohd Ali said...

hahahahaha.

eqbalzack said...

abg eq masih di upm. nanti rafiki emailkan details utk abg eq hubungi. insyaallah..ok

man yusoef said...

mak oii..bnaykanya komen.bole lari topik?

ko nak cerita pasal ape ni? twitter ke ape?haha

aku pon sebenrnya pemalu...serius, walaupon mcm ramah tamah tweet dgn ko..:)

Kikien Omar said...

yup! saya setuju...

malu dgn kesilapan sendiri..^^

Maya Mayana said...

first nk puji lawa header :)

mee ruski perisa tom yam tu pedas ke? tk pernah rasa...nanti nk cubalah


malu dgn diha bila tweet? mesti tweet something le tu :P, joking derr

jatuh cinta dgn entry2 di sini...

Terbang Bersamaku said...

malu itu perlu ada dlm hati dan dalam sanubari setiap insan bergelar manusia..agar dia tahu menjaga batas dan adab tatsusial pergaulannya...=)

AziziBasyah said...

Tak abes2 mi ruski ko kan dari dulu ngan apis..takde la sedap mana pon..huhu

Da besar da si Diha tu ye..makin comey..huhu

A retarded kitty said...

aku tak tau nak komen apa *malu*

Amanina said...

comelnya budak tu..