Wednesday, 4 January 2012

Dahulu itu..

Kalendar lipat empat segi ditatap. Mata empatku lebih tertumpu pada angka 2012. Umur bertambah satu, hayat berkurang satu.

Pantas masa berlalu. Bukan masa yang mengejar kita, tapi kita yang mengejar masa persis seorang pelumba lari negara.

Dahulu, mungkin berlumba lari hanya diperingkat tadika mahupun taska, kini anjakkan diri bersama ibu, ayah, anak buah, anak makcik sebelah, juga Neelofa ke perlumbaan yang lebih matang.

Mungkin tahun 2012, bateri lama bisa ditukar. Dahulu guna bateri cap Hup Seng, tahun ini bisa ditukar bateri Energizer jenis cas semula, bukan pakai buang.

Hup Seng adalah jenama biskut. Bukan bateri. 

Yakin 2012 adalah tahun yang lebih mencabar. Bakal berperang dengan tesis, bila mana turut 'dipaksa' melahirkan senaskhah warkah penyelidikan di masa mendatang.

Diakui 2011, tahun dugaan, tahun cabaran. Pendek cerita, tahun Ombak Rindu, dihiasi suka dan duka.  Pertengahan Oktober 2011, blog picisan ini juga dilahirkan di mana aku adalah ayahnya. Ibunya? Belum jumpa.

Ujian dalam persahabatan serta dugaan dalam diri dan keluarga yang bertalu. Di penghujung hayat 2011, dugaan hati yang amat sukar dimengerti. Cik ibu terlantar sakit. Menguji kekuatanku sebagai seorang anak seraya mendidikku mengenal erti sebenar sabar dan tabah.

Anak kucing juga tahu sayang akan ibunya, sebaliknya juga. Manusia?

Aku yakin setiapnya berhikmah. Dugaan itu satu lumrah adalah satu teori hidup yang kupegang. Takkan hidup hanya mahu manis persis Big Apple, pahit dan masin pula hanya pada ikan masin mak cik Temah.

Boleh bayang, kalau budu hanya rasa manis tiada rasa masin? Betul tak kak Misha? Sambil kaki angkat-angkat kedepan, di kala tangan giat menukar gear.

Didalam kesulitan itu, diselitkan juga untaian kegembiraan dan kesenangan. Aku yakin pada-Nya. Sesungguhnya Dia Maha Pengasih, Maha Bijaksana.

Azam?

Dahulu, mungkin berbelas-belas muka azamku, hingga boleh bikin sebuah komik Sin Chan. Tidak cukup berbelas muka,masuk sekali muka buku buat tatapan. Mahu semua tahu, konon artis.

Tapi kini, cukup sekadar mengitar semula azam yang lalu. Bukan tiada hala tuju, cuma risau akan keliru arah mana harus dituju. Risau salah jalan, rempuh divider.  Khuatir juga tidak berpijak di bumi yang nyata, hanya berpegang pada azam Mat Jenin yang buta.

Mat jenin bila di puncak dah tak tahu nak turun mana? Terjun!

Soal jodoh? Soal siapa?

Berserah pada-Nya. Dulu terdesak mencari burung merpati ala-ala Nora Danish, tapi  kini membawa hati. Mungkin lebih dramatis bercinta selepas berkahwin. Soal calon? Ada borang, boleh mohon. Maaf, teruja sikit.

Mereka diatas adalah suami isteri.

Aku?

Dahulu, mungkin terlebih hingus-hingusan, mungkin kini ‘hingus’ itu kian mengering. Telan Panadol Soluble berkotak, usaha rawat. Berharap juga, agar aku bisa menjadi anak yang taat buat cik ibu dan encik ayah, serta teman yang baik buat sahabat nyata dan maya.

Moga, jiwa aku lebih besar, lebih tabah agar tidak mudah rebah di masa mendatang.

p/s:  Dulu gua suka kentut bersepah, tapi kini gua mahu jadi jejaka sopan. Kalau terdesak, gua akan peram, gua tahan. Gua risau saham gua jatuh, kalau kentut gua berterusan bersepah. ‘Kentut’ disini membawa maksud marah. (^_^)



88 comments:

Akim Iqbal said...

Kentut bersepah okay, jangan kentut bau durian. Bapak jeles.

aiEz said...

assalam ajik,ko jangan neelofa tu..ak xrela kita bermadu...ahaha...

*moga sukses sahabat dunia akhirat...

Lady Windsor said...

Kalau tak kentut langsung lagi hensem tau.....

telor power said...

kentut la style....baru badan tak berangin, kehkehkeh .....

Huda Diaz said...

@Akim Iqbal hahahah sebab jeles? XD

dari tadi terkentut-kentut T_T

Aflina Affandi said...

Ibu anda dah sihat?

Cuba untuk bayangkan budu rasa manis.
Ehh, sama la azam dulu kalau boleh selagi ada ink pen tu selagi tu nak tulis

Maii said...

Heheh selamat tahun baru ;DD
Kalau 'kentut' kena pada tempatnya tapa XD

luahfikiran ... mari kita said...

SALAM,
MASA DATANG HARI TU, LF ADA SEDIAKAN BISKUT HUPS SENG TU ... BEST KALAU MAKAN BERSAMA TEH O PANAS . BILA KITA NAK JUMPA .. HARI TU LUPA NAK AMBIL NO HP ... TOLONG EMAILKAN luahfikiran@gmail.com(tidak akan dipublish) .. KITA NI DEKAT . NAK SEMBANG2

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Ajik,

Neelofah?

Betoi jaga 'kentut', pompuan errr..awek tak suka pakwe yg baran. Buat deme rimas.

kakcik said...

Semoga bertemu dengan 'ibu blog ini' yang bakal memberikan dirimu kebahagiaan...

Tiramisu Fatiema said...

telan panadol berkotak tu..imun..huhu..moga dipermudahkan segalanya...

norhidana said...

hehehehhe... takpe dik slow2
thn baru sumeneyr mmg nk baru, azam baru (sedangkan azam lama pun tak lps2), niat baru, sume nk baru kn...

mana yg blh di perbaiki, kite cuba baiki mana yg tak blh tu... redha jela
nk cari pasangan yek... akak doakan

wan nurul hezrina said...

tak dpt ako bygkn kalu budu2 manis..hoho..selmt thun baru razik..

aReLaN said...

salam tahun baru.dugaan datang dan pergi tak kira tahun.ayuh bangkit pakai energizer.tp hup seng tetap di hati.

KhaiRin - anies said...

x pe..slow2 pon ok janji buat

nurkaloi said...

ok kentut itu marah ! hahaha
hopefully ur mom cpt smbuh
stiap ape yg trjadi dlm kehidupan kita
walaupun pahit or manis
semua ada hkmah dsbaliknye

percaya and terus percaya pada Allah yang Maha Esa ^___^

imah said...

all the best in future!

J.Syazwana said...

baru masuk 2012 dah macam 2dugaan :(

Alieza Dayasari said...

hambuih ketut bersepah... hihihi

hafiz hafizol said...

gudluck selamat mencapai azam.. kentut itu ujang.. haha

ORLANDO AHMAD said...

nice entry, gud luck..

nak kukuhkan kehidupan dulu :)

Anak Wak Mail said...

tahun 2012,,mesti banyak dugaan dan keseronokkan,,sama macam tahun2 lepas.

gud luck dengan tesis dan kehidupan yang akan datang..

nora danish dah single,,apa lagi??

GrApE@KhAiRuL said...

terbaik...moga 2012 diisi dgn sesuatu yg bleh mmberi mnfaat...:D

ikatankasihku said...

all the best , bro !

dwaty said...

pasti tahun ini akan lebih baik dari tahun lalu... insyaALLAH...

Ayen... said...

semoge segala azam akan tercapai tahun ni...

ainnoraini said...

Selamat tahun baru...

Biskut tu sedap kalau dimakan dengan milo panas...sebab kak ain mmg suka minum air milo...

akuamir said...

woaa,, azam yang sangat pelik di situ.. :)

aku plak sendawe bersepah,, camane tuh?

erma nazillah said...

org salu ckp tahun baru azam baru.jgn tgk blakang.tp kadang2,kita kena refleksi diri jg dr hal lepas2 kan :)

rertarik dgn ayat awk yg ni

"takkan hidup hanya mahu manis persis Big Apple, pahit dan masin pula hanya pada ikan masin mak cik Temah."

ridzuan sujari said...

hamboih... berkentut bagai... hhahahahaha

Mr. Sepet said...

gud luck in reaching ur dream ..

myblog said...

semoga cik ibu cepat sihat...
kentut ajer..kalau disimpan dalam hati..makin kuat kentut..hehehe
datang dari hanif bloglist

Hanif blog bloglist

ajashar said...

1) semoga ibu cepat sehat..amin..

2) semoga cepat sampai jodoh..amin..

3) semoga takkan 'kentut' bersepah lagi..tehee..amin..

4) semoga azam tercapai..

(^___^)

MiszMaryaNe said...

hehe, nt2 dpt la tu yg prsis nora danish,=P
selamat tahun baru n buat tesis yer..=)

hanaahmad said...

saya datang nak dapatkan borang kosong, ada lagi? keh3.


semoga terus sukses walau untuk apa harinya pun. ;)

aimi said...

kim salam kat maknye ajik.. jaga mak kamu elok2.. pasal jodoh emm.. inshaAllah ia akan datang.. focus mana yang penting dahulu

Woofer Storm said...

gua rasa nak isi borang je..haha

#semoga tahun ini penuh bermakna buat kita bro...

Sha. N. said...

Selamat berjaya utk thesis dan utk nora danish!

Moga 2012 makin seronok dan gumbira!

Rapunzel Cikilolo said...

bile ko marah ko kentut tak? haha

AmirFX said...

Uishh.. Marah itu kentut.. Lepaskanlah kentutmu di tempat yang betul.. haha..

sitiezahim said...

cun ke neefola tuh? cam gelemer sangat aje di mulut2 lelaki hehehe..

Teenager Housemaid said...

moga tercapai semuanya..:)

:)

jgn marah2..huhu

putraim said...

i like yr blog...simple. hehe. lama xbersua di muka buku lali. hoho. harap2 sihat2 sentiasa. :-)

Bulan Syurga Firdausi said...

kentut bau petai lagi power kn hehehe yup kawal marah btl2 baru hensem dpt kawal marah..singah cni plak bro..

ubi said...

mantap bro..ko ni sasterawan ke?

MaryaYusof said...

Tahan 'kentut' muka boleh jadi merah tau... Angin 1 badan... hehee... jgn memilih sgt dlm mencari pasangan tp bercinta lepas kawin lg syyyooook kot...hehee.. jemput dtg blog ahkak ye!

Nazayiena said...

Selamat thn baru 2012....semoga thn nie bertemu dgn ibu blog yea.

miSs aMaL said...

wahh mcm sasterwn daa.he.btw HNY jgk ye.smga azam awk trcpai.dan cpt dpt jdh tu..hee:)

Miziey said...

Gua tak suka peram kentut. Gua suka peram tahi. peram tahi, nikmatnya lebih terasa. Kah3.

Btw, slmt menyambut 2012 bro.
Smoga berjaya dlm apa juga bidang yg lu ceburi.
:D

Mr PenyuBiru said...

kentut yg diperam tu bahaya.kalau terlepas keluar,boleh pengsan ooo. "kentut" disini juga membawa maksud marah.

nabila azmi said...

hehe..nice enry...pandai berkata2 erk

So Shy Lady said...

yes... moga jd lbih baik gitu. especeli tang akhlak, biar molek ok!
kontrol kentut tu hehe

Mr.Clive said...

aaaa.rindu hup seng!

sudipVSsenduk said...

kilang biskut Hup Seng cap pingpong dekat dengan rumah saya di Johor.. stok tak pernah habis hehehe..

Moga beroleh kemenangan di dunia & akhirat kelak...

asuhara sue said...

moga semua cita2 dan resolusi kau untuk tahun ni berjaya!errr....tesis kau tentang apa?

Ati Masrif said...

anak lelaki tak perlu risau bab
jodoh..lambat boleh juga tolong
ibu dan bapa kan :)

dRopPuc!noo™ said...

x baik tahan2 kentut.. lepaskan aje asalkan kena dengan caranya :)

moga berjaya in coming years..

p/s: err.. nak isi borang kat mana eh? :))

dRopPuc!noo™ said...

x baik tahan2 kentut..takut penyakit pulak.. lepaskan aje asalkan kena dengan caranya :)

moga berjaya in coming years..

p/s: err.. nak isi borang kat mana eh? :))

Akulah Pak Lan said...

KentUt tak berbau juga masalah, kau tak dapat trace apa yg kau makan smlm

ashra said...

wahh..nora danish ye =p mmg die kiut.
mudahan sampai rezki dan jodohnya ya!

niezam said...

kentut tu marah adeyh! btw, gudluck k for ur thesis. :)) razik blaja bidang ape ye?

Umar Kadir said...

Pandai anda bermadah disitu. Banyak maksud tersurat yang perlu diungkai. Harap yang terbaik buat anda

Faridz Fadzlee said...

banyak maksud tersirat itu dari yg terSURAT. Apa-apa pun, kita hanyalah watak picisan dan Dia yang menentukan.

btw, thanks for read my entry bro :)

anamizu kaito said...

KENTUT bau durian mmg kaww! =P



study bebaik.






smoga dicepatkan jodoh :)








luv,
cik ana

izatty fatihah said...

Aishh ade jgk t'selit neelofa disitu :)
smoga cik ibu cepat sembuh n smoga ap yg dhajati t'makbul..
btw, ayat best!

suzie rahman said...

hihi lawak entry ni.nice.ade pngajarannya...

Nisa Greennnpanda said...

hepi new year ye.. moge azam awk t'capai..

thanks sudi singgah my blog..

Cik SHiNJU said...

Selamat Thn Baru 2012...
Mintak beskot Hup Seng skettt...

LL Cool J said...

gud luck raziq..semoga thun 2012 ni adelah tahun yg termanis utk awk..:)

nia marlissa said...

semoga ibu cpat sihat


moga berjaya yea .. goodluck

ierdahaszahida said...

InsyaAllah ayh pada blog picisan akan bertemu jua nanti ngan blog ibu picisan..mohon pada Allah agar bertemu dgn yg baik dan sama-sama menuju jln Allah..dan moga tahun 2012m/1433h membawa seribu keberkatan dalam hidup mohd...cukup menarik sentiap kali menulis entri...Sis suka...

PopkoRn said...

yerp...
selamat tahun baru jugak buat kamu...

have a nice blogging

cik nAdyYa ツ said...

wah !!
da lme xmam biskut 2 .
kt 0stel je mkn biskut 2 , hehe

hepyy new year :))

fadh leyanie said...

kalau peram kentut lama2 bisa meletops seperti gunung berapi memuntahkan laharnya..

~SaL IjOu~ said...

hai sahabat maya~ ^^
hidup ini penuh rencah..moga kamu terus tabah~ =)

Syakirah Rozuan said...

Nyaris-nyaris percaya "KENTUT BERSEPAH" tuu kentut. Rupa-rupanya marah. (;

KizZ said...

Eh kentut bersepah pun ada ea,,

Marcella said...

ada borang??? nak satu! hehehe..


semoga tahun 2012 ni membawa 1001 makna..

luahfikiran ... mari kita said...

SALAM,
Jemput ke rumah esok Sabtu jam 9 am. Maklumat lanjut hbgi email LF atau hp (ada tercatat atas bookmark perjumpaan). Jumpa esok

hara said...

selamat tahun baru..
moga semua azam trcapai..
taun2 lepas punya..why not fowardkan lagi, boleh aje

Cik Tengku Saliha Rahima Bt Tg Ariff said...

assalamualaikum . tq sbb sudi komen kt blog kite :)
hehe
um smoga pade taun nie sgala yg diimpikan akn tercapai ^^,
amin ~

Nelly The Strange said...

semoga azam tercapai !

Cikgu Ma said...

jodoh? mai nak offer jadi adik ipar...=)

Jom jelajah sini:-
asben ku mesti bergaji 00000.00

L said...

jaga kesihatan diri, snetiasa lah jenguk2 mak dikampung.. huhu semoga sentiasa sihat.=)

jom luangkan masa baca sebentar.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

محمد رازيق said...

akim: hehe, jgn jeles yer kim.. haha. ko ngidam durian ek.. haha

aiez: wsalam.. haha. ok. aku bg ko la neelofa tuh. hehe..tq aiez. ko pun sama aku doakan. amin :)

lady windsor: ye ker kak?? hehe.. means sy tak ensem le ek? hehe

telor power: haha.. betul bro.. bile kentut rase fit. haha

zaid: haha... ko jeles gak ke zaid?? hehe

aflina: hehe.. betul lina.. tak cukup dakwat. mak sy masih lagi tidak sihat.. huhu. doakan yer.

maii: terima kasoih. selamattahun baru.. hehe. kentut tepat padanya.. hehe :)

LF: salam dato'.. hehe. ade sy makan.. hehe. inshaallah, sy send. terlupa dari hari tuh. huhu. maaf dato.

Moh kembara: waalikumussalam kak.. hehe. yer neelofah:) betei kak.. girl x suka if bf die panas baran. hehe

kak cik: terima kasih kak atas doa :)

tiramisu fateima: terima kasih atas doa fatiema :)

norhidana: itu yg saya cuba kak. yerp, slow2, sy pun tak laju sgt kak. hehe.. terima kasih atas doa akak.. amin. inshaallah

wan nurul hezrina: hehe.. mummy x dpt bygkan ek.. hehe. selamat thun baru !

arelan: tq bro. btul. stuju. hup seng tetap dihati. hehe

khairin : yerp kairin. thnx yer :0

nurkaloi: hehe.. yerp. terima kasih kaloi. tq for ur advice..mak saya masih lag x berapa sihat. sy doakan dia.. inshaallah..

imah: tq imah :)

j syazwana: hehe. dugaan silih ganti.

lieza: hehe. tak boleh sepah lgi pasni.

hafiz: tq bro. haha. kentut itu memng dia.

orlando: yerp. tq bro.. hehe.

anak wak mail : hehe. terima kasih. inshaallah. sy akan terus berjuang :) nora nak kt sy ke??

محمد رازيق said...

grape-khairul: terima kasih. inshaallah. moga dipermudahkan.. amin

ikatankasihku: tq sis!!

dwaty: inshaallah dwaty.. sy harapkan..

ayen: terima kasih bang.. inshaallah

ainnoraini: hehe.. saya pun suka kak.. cair lagi sedap.. tq kak..

akuamir: hehe.. sendawa sepah2? hehe

erma: yerp. sy stuju erma. pengalaman lepas jadi pengajaran,, tq erma. :) ayat biasa jer.

ridzuan: haha.. tu pasal bro.

mr sepet: tq bro :) amin

myblog: tq hanif.. terima kasih. mak pulih sikit.. apepun doakan yg terbaik

ajshar: hehe. tq buat checlist azam sy.. baik. sy akan kuat :))

miszmarayanee: hehe... inshaallah. terima kasih miss. sy akan bersungguh..

hanaahmad: hehe.. ada lagi hana.. nak ke?? hehe.. terima kasih hana. inshaallah.

aimi: yerp. terima kasih aimi chan.. inshaallah.. tq atas nasihat.

woofer: haha. untuk gril je bro. haha.. yup bro. moga2.. amin

sha.N : hehe. inshaallah. thnx kasi smngat SHA N :)) hehe

rapunzel: hahakdg2 terkentut gak masa marah :)

amirFX: haha.. lepas kat longkang je bro. hehe

sitiezahim: haha.. tak sgt.. nasib baik jer, nama dia jadi sebutan. ahha

teenager housemaid: hehe. inshaallah cik teenager. tq.. smoga awak juga berjaya.

salemaziz said...

azam. bg pendapat aku, azam tu benda yang senang dikata, susah dikota.

Abg Stalker said...

hhaha ;)) kentut klu peram bertambah2 busuk la der.