Wednesday, 5 December 2012

Cermin

Lihat-lihat.

Aku, meratap cermin.

Atas bumi nyata.

Hapus dongeng puteri salju.

Siapa lagi macho?

Siapa lagi cun?

Khurafat.


Menghitung bilangan,

Kepala putih,

Kepala hitam.

Tidak pernah sejiwa.

Pergi kau! Pergi.


Membilang tahi lalat.

Sana sini, meriah.

Pinggir bibir, bawah bibir.

Tepi mata, bawah mata.

“Eh, bukan tahi lalat. “

“Tahi mata.”


Membelek-belek lagi.

Jari runcing dalam hidung.

Pusing-pusing. Tarik.

“Apa yang comel dekat jari??”


Meratap dan meratap.

Hitung helaian rambut.

Atas bibir, bawah dagu.

Tebas mana perlu.


Terus merenung.

Dalam dan dalam.




Aku, manusia tipikal.

Acapkali akur pada luarnya.

Kenapa kurang teliti pada 'dalam'nya?


“Apa aku yang lupa akan terus alpa?”


*****


Cermin memantul cahaya tersirat di sebalik jasad tersurat.

Aku perlu 'cermin' diri.





















P/s: Adakala gua suka duduk menung depan cermin. Masa itu gua buat muka pelik-pelik yang gua suka. Muka sedih, muka gembira, muka comel, juga muka muncung-muncung trend adik-adik sekarang bergambar. Haha.

178 comments:

Aisy Nasiha said...

bila cermin diri, ada masanya sedih dan menyesal dgn kelakukan sdiri.. tapi syukur kalau dpt fiikir mcm tu maknanya ada peluang utk taubat dan Allah masih sayang. Daripada orang yang bercermin tapi nampak yang cantik belaka..

fendy abu said...

reflect diri...bukan hanya pada muka..pada jiwa...itulah cermin sebenar...hehe

Aleeya Atinza Saaid said...

akak tak suka tengok cermin lama2 hehe, raziq wt muncung itik kew..hahaha

Az Meeda said...

Sama ! Kita pun suka buat cemtu.. hahaha

intanfirdaus247 said...

Ajik...kak intan tgk cermin kejap2 je..hehe..tp cermin jiwa kena lama2..:)

neesa_jun said...

sahabat yang jujur...adalah cermin terbaik...

Amin A. R said...

cermin memperlihatkan segalanya yg zahir sahaja.....

smbotak said...

mujur juga tuhan tidak menganugerahkan perasaan kepada sang cermin. kalau tak mesti tiap hari kena beli cermin baru sebab, dia tak dapat tahan resa geleman... hahahaa!

Nurhanis Zamshah said...

kadang2 perlu untuk cermin diri, dan perbaiki yang mana perlu, yang mana terkurang:)

Khaifaiz Khaifaiz said...

muka meneran pun buat juga ke bro

CikNana said...

hahaha..sama la bah tu..he

Miss Zahirah said...

alaa.... jari runcing dlm hidung..
euww..

Ayu azmir said...

membantu kita setiap hari supaya lebih confiden untuk keluar bekerja...

Anum said...

tgk cermin kejap2 je, jgn lama2

Rapunzeel Cikilolo said...

cuba snap duck face kau :))

alien said...

cermin, bila kita renung ia dalam2..apa yg kita lihat?
hehehe

Noor Ikmal said...

Assalam, biasanya pompuan yg selalu lama dekat gambar, jarang kita lihat lelaki yg lama dekat depan cermin... tapi sekadar merenung diri tu memang perlu...

Karukord Jagau's said...

udah macam baca jampi ja haa :)

whitecappuccino said...

perlu cermin diri..

aizu's life said...

nasib baek la cermin tu x pandai berkata2.. kalo x, msti dia ckp "udah2 le renung aku nih.. sbb yg nampak pn muke korg gak.."
hahahaha

Iffah Afeefah said...

hee korek idung perkara wajib dlm entry ku kira

eh

CekbOlat-bOlat said...

membilang tahi lalat tu takley blah . kehkeh

iiima ❥ said...

pada hakikatnya cermin yang sebenar adalah org disekeliling kita. mereka yang patut menjadi cermin terbaik kita bagi menegur dimana salah dan silap kita. yang buruk kita perbaiki yang baik kiita kekalkan :)

Bulan Syurga Firdausi said...

ehhh betul ke tuan..?heee comel je buat mcm tu..

EH - Ekslamasi Holistik said...

Sentiasa mencermin diri untuk merefleksi kendiri menjadi yg terbaik...

Chic Na said...

ishhh.. kang pecah jgk cermin tu. hukhuk..

ANNA MARIANA said...

anna suka picit jerawat depan cermin sambil belek muka dekat2...hahahahha

cinta03 said...

cermin, oo, cermin, gerangan siapakah yang paling hensem di alam ini..hihihi...

hainom OKje said...

Kuat berangan jugak lu ek ziq he...he... okje masa kecik kecik dulu pun suka berangan dpn cermin!

Kakzakie said...

Sebaiknya sebelum menatap wajah di cermin baca doa agar sentiasa dipandang hensem gitu hihi...

Allahumma aghnini.... sehingga akhir wajammilna bil 'afiah. (biar cantik wajah dan hati)

Jammil - cantik
afiah - sihat

Niswatus Solikah Samik said...

apa yg comel kat jari ni? ahahaha!
cermin, kawan baik saya.. :)

alin said...

kalau lah cermin tu pandai berkata-kata... agak-agak apa yang akan diungkapkannya? hahahha...

Haris Khairuddin said...

memang kadang tu ada yg terleka dok depan cermin lama-lama.

apapon, biar la 'cermin' tu dapat pantulkan diri kita yg sebenar, bukan sekadar lakonan semata-mata.

* melombong bijih pon buat depan cermin ke?? haha.. ;p

Aziela said...

Tak suka menelek cermin sebab akan menambah inferiority complex yang dah acute.

Remy hazza said...

cermin diri..... baru nampak kekurangan diri......

Leeza dayasari [santai leeza] said...

cermin rakan paling arkab dan rakan sejati. memperlihatkan siapa diri kita..

syiela said...

kadang2 terleka bila dok depan cermin lama2

fiza said...

Klo tgh berangan tgk cermin juga ker ☺☺

Gillette Flores said...

Hehehe
Entri kau kali ini buat aku tersenyum.
Pandai benar kau berkias dan mengolah perkara yang simple jadi entri sebegini.

Thanks sudi baca cerpen Gill.
Ada satu lagi cerita baru, kalau berkesempatan dan sudi, bacalah ya :)

shesukaka honeystar said...

untunglah muke hensem suke hadap cermin..
huhuhu~
buat muke pelik pun smart gak ..
hahahahahahaha~

sabry oppa said...

cermin amat penting dalam hidup saye..
x ade cermin x ley idop !
ffuuhh ~~~
hahahahaha

MawardiYunus said...

wat mucung itik ada?? hak hak hak

-meeSUPERGIRL- said...

bahaya tgk cermin lama2 . kunk ad yg nompang . *kikikiki*

Misz Fazie said...

bila tengok cermin mesti senyum sorang2. haha bukan gile cuma entahlah.. haha :D

maszmadi said...

dok depan cermin sedekat yang boleh sambil jejari runcing memicit-micit hidung.....
"picit ape tu?"
"picit jerawat"
hehe

man said...

cermin sahabat sejati ke..hehe

Amirol Najmi Abdul Rasid said...

Kadang-kadang bile tengok cermin, orang kata ' Bajet comel/hensem/cantik/ ' Padahal Lumrah kehidupan sekarang lah tengok cermin tu kan? Huhu,, Saya suke tengok cermin tapi saya tak mudah perasan -,-'' Ada jugak lah perasan. namanya manusia.. HUHU~

#Suka bace entry blog ni sebab lain dari yang lain .. tahniah!

missSenget said...

up sikit gmbr muka comel..

nk gak tgk..

dengan peace yg ada benda comel di jari k..?
haha..

Jna marcello said...

Okay SAMA~!!!
up tap!!! ;D

NIZAM said...

hobi sy suke tgk cermin. pastu feeling2 mak tiri snowhite. hee.

Asrul "iLham" Sany said...

asalkan dlm tu gembira

Mardhia Yusof said...



mirror "reflects" who you are.
yes.
it's you.
no one else but you.
don't be inert, but enhance the inner. ;)

chot ok..! said...

cermin..memang tak boleh dipisahkan dengan kehidupan manusia..huhu

tahu tak pe tu plushies?Meh singgah :

http://chot91.blogspot.com/2012/12/plushiescute-ok.html

QaIsARa mUkHlIsA said...

entry yang menarik sangt... cm syair pulak..intersting abg =)

Ujie said...

selalu kita melihat cermin, melihat jasad luaran lalu merungut.

kita selalu lupa..melihat cermin, melihat 'dalaman' lalu terbit insaf.

si ngokngek said...

perghh kaki bayang senyum sorang sorang jugak rupang.ekekeke muncung muncung angsa try lar twitpic.harhar

Sha. N. said...

Biasa perempuan suka tengok cermin nih..hehehe

Titisan Hujan said...

ayt last tu aku terkesan beb

the malay male said...

saya tgk cermin... Bilang jerawat.... Ahakssss

Pena Menari said...

heheh...macam2....terutama ayt ni
Membilang tahi lalat.Sana sini,meriah.Pinggir bibir,bawah bibir.Tepi mata,bawah mata."Eh,bukan tahi lalat" "Tahi mata".....heheh..Oh cermin ^^

Yana Libra said...

nice~~ :)

misz aisya said...

kalau pandang cermin, sha mesti mengeluh. sumpah xnak jadi bodoh dah. menangis.

azieazah said...

Cermin tak pernah bohong. Tingin nak ada cermin magic yang boleh menipu. Ahaks!

baby comel said...

Cermin diri.. suka, tp takkan buat sentiasa. takut kang belek2 muka mesti ada keluham yg keluar.. Sedih, tp cermin itu perlu. pantulan diri baru kita sedar mana kurangnya kita kan..

★ aIsyaH ★ said...

kalau nak jumpa org macho , hensem dan bergaya . cantik , comel dan anggun . hanya berdiri di depan cermin . kite pasti akan menemui org tu..huhu..xD

[xpe la perasan sekejap..mengangumi ciptaan allah..n sbg motivasi diri..xD]

Mama Adam said...

muncung2 juih2 bibir? ahahahha

myu said...

nak tgok cket muka pelik2 kat cermin tu. upload larh. hehe

erma nazillah said...

belek cermin jgn lupa doa..hehe

aReLaN said...

kena cermin diri luar dalam. saya pon suka perabis masa depan cermin.hahaha

Domu-kon said...

itu sesungguhnya sangat sengal.. try cik abang nie.. amek gmbar ala2 muncung dpan cermin and letak nak tgok..hehehe

Norizwan said...

menung seorang diri di depan adalah sangat bagus...ia meningkatkan karisma dalam diri kita....

muka-muka nak menghiburkan orang kita tahu bagaimana muka kita... :)

nadia said...

gua pon suka, tapi gua palingg anoyingg kalau tengok muka gua sendiri buat pose duck face. memang macam mintak pelempang ;p

Shasha Yacob said...

kita sama bro, buat muka gila giula depan cermin kalau sorang sorang biasalah, syok sendri katakan. dan aku terbanyang engko buat duckface depan cermin haha.

faie mohamad said...

cermin dgn manusia, nak2 dengan perempuan.. mmg xleh dipisahkan.. hehehe

Hafizin Jamil said...

tebas mana yang perlu tu bro.. hahaha

LYAfrina said...

mirror mirror on the wall

can u show me tall and slim?

faiq said...

aku cermin diri..nmpk gelap je..hehe

boni kacak said...

pergh..mendalam maksud puisi ni...

suka buat muka pelik2 depan cermin? bro dah boleh buat vlog lepas ni..hahaha

Muttallif said...

Kadang-kadang saya rasa macam rendah diri melihat cermin, kadang-kadang rasa tinggi diri. Lihat diri seperti orang yang punya tiada pendirian tapi masih tetap dengan egonya.

Kadang-kadang macam2 perasaan timbul apabila sedang meneliti ciptaan Allah swt atas diri.

Yang penting, jangan hanya cermin diri. Cermin juga peribadi

chemay said...

mohon abam-abam nih aplod gambau muncung jugek.
teringin nak tengok.
miahahaha

Cik Yaya said...

haha..truk nyer...perlu ke buat smua tu depan cerminn?? hehe

bila tgok cermin hnye yg penting berdoa supya DIA 'mencantikan' sikap kita seperti mana DIA 'mencantikkan' wajah kita.. =)

Payeh Kuced said...

aku suka joging dpn cermin.. yg penting, exercise la.. nampak cute je.. kahkahkah!

afzalsukasuki said...

mak aih tinggi bahasa ko..kalah ketinggian cikgu bahasa tamil aku time sekolah rendah dulu

yup aku setuju.sentiasa cermin diri sendiri, bukan membanding tapi mengenal kelebihan dan kekurangan diri supaya kita lebih yakin diri dan tak menjunjung langit :)

Cikgu Ma said...

suka belek cermin sambil berkata" awat tak jdi cermin ajaib, bleh request nak ropa macam mana..." hehe...k, tipu

Acik Riotaro said...

suka wat muncung2 eh??
ngeh3..

Tauke Budu said...

aku kalau boleh mana2 aku pergi kena ada cermin..boleh?

mama ju, said...

Salam sejahtera anakanda,

Masyallah, hebat sangat.
Teringat diri, dah tua,

are_lin@yu said...

tgk cermin sbb tgk jrwat adalah..hehe

Syazana Zainn said...

sbgai manusia mmg kite kena cermin diri sendiri dulu, sometime bile dah sedap ngata tak perasan ekceli benda tu pon kite ada jugak kan :D


p/s: kadang2 bukan cermin kat bilik je dok suluh muka, bila lalu kat parking kereta jumpa kereta mana2 selamabe je suluh muka :p

nur anis said...

tak ada cermin, memang tak lengkap rasanya...huhu

Ain Norainsyah said...

Cermin... Humm.. teringat abah ain penah cakap, "kencing dalam tempurung, tengok muka tu!" Peribahasa orang tua-tua, maksudnya lebih kurang dengan "Cerminlah diri tu..." :)

RedRose said...

it's amazin how you made 'menggali hidung' sound soooo artistic khenn? T__T

izan mama mia said...

jgn sampai cermin retak

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

aku da lama tak tgok cermin, percaya.. sila la percaya huhuhuuhu

ahsfantasy24 said...

baik dalam,
itu yang sukar diteliti..

4feet8 said...

tengok cermin..? hehe..sy pemalas tgk cermin. sampaikan masa besday, officemate hadiahkan cermin n letak kat meja..

akuamir said...

huyyo banyaknye comment,haha..

k kalo nak pi universal studio tu dinasihatkan bawak baju hujan yang murah siket dari malaysia, yg nipis nipis je,ahha.. sebab kat USS kang ade part main tempat yg basah, die jual baju hujan 3$ satu.. dalam RM7 lebih la.. patu maybe nanti hujan, senang la

Kakizan Omar said...

perlu cermin untuk lihat diri.. supaya kita tak perasan lawa dan hebat.. atau lebih tepat .. sedar diri.. :D...

kay_are said...

cermin luar dalam baru r betul ye tak bro? bese kalau tengok cermin memang fokus kat rambut je sambil tu try sikat gaye ikut suka ati je.. =P

Nyue said...

hahahhah..ayat terbaik la...sgt tersiratt.. :)))

gua pon suka buat mimik muka dpn cermin..syok sendiri la katakn..ahahahahaha

tgk ..wa pon ckp gua sudahh..ahahhaha

part tahi lalat, jd tahi mata mmg xleg blahh wa ckp lu..haha

munna said...

wanita dan cermin plg sinonim....

nitnot said...

Amboi ada buat gaya sore eyes got mc 5days tak? kakaka. Mak gua kata tak elok selalu tengok cermin ni. Katanya, nanti hilang seri. Tapi berseri seri jek muka gua tak hilang pun. Hamboi. Puihihihi

✿A I N A A✿ said...

ayat yg sangat mendalam ertinya.. cermin tidak akan pernanh menipu, namun manusia yg hipokrit.. hurmmm =)

el said...

giler bapak byk tul komen..lu sgt fofular ea...hahaha

tait idung yg comel tu haha sure jentik palit kat dinding kan lol

MizzTina said...

suke duk depan cermin lelama, cakap sensorang.. fikir masa lalu n masa depan.. huh

oshinz said...

duk depan cermin selalu picit jerawat. haha.

amboi kemain bersepah tahi mata. dasat ni.

krole said...

menarik...suka bce entry ni..tergelak sorng2 kat sni~

ayut said...

melihat pd cermin perlu lihat smpi ke hati... :)
trend adk-adik skrg??hahahaha..sabar jela..

Puteri BeriBiru said...

salam
terima kasih sudi follow. nah kopi manis satu.saya tertarik dgn entri ni.kadang kala saya juga tatap cermin berhjam2.buat muka ceria padahal dlm cermin pun blh nmpk diri berduka....buat muncung2 cam adik2 kini tu sy tak pernah cuba lg.hodoh sgt rupa saya muncung gitu

Sunah Sakura said...

bila rajik berbicara....akak rasa nak tahan gelak aje...#eh!! (jahat kan)

Ratu Hatiku said...

hehe...selalu tengok cermin...tapi bila x kerja xpernah tengok cermin lgsg.. Salam kenal juga..tq follow blog saya..

Nz said...

Tengok cermin tapi tak sikat rambut. Hiks !

gdsbnga said...

mendalam seyh ayat kauu !
haha aku pung hari - hari duduk depan cermin dan cakap sorang - sorang bila bintik - bintik merah parut jerawat ini mahu hilang ? :(

ctpayong said...

assalamualaikum wbt.

acapkali tak sempat cermin diri hinggalah tersadung...terhantuk...menangis hati.

syukurlah jika tersedar....

Liyaa Mf said...

Haaaaa yg cermin dalaman tu yg jarang buat. Asyik try harder untuk perfectkan luaran. Yg dalaman, entah2 maken kotor, maken kotor, dan maken kotor. Err tetiba terasa melaser diri sendiri. Hahahah! :D

dya bunga said...

cermin tu wajib tgk tiap2 hari.haha

deaf-angel said...

hello beb

aimi adilah said...

ahahahhahaha...... menung dpn cermin..... =)

aku HaniAsyira said...

aku tak suka tgk cermin.. hahaha.. *tipu..

nak cermin dalaman mcm mana pulak tuh

Wardah Alisya said...

wow!
keep it up!

cermin yg baik adalah sahabat sendiri. sebab itu juga menggambarkan siapa diri kita~

luqman zakaria said...

haha...:eh bukan tahi lalat..tp tahi mata..huhu

mie said...

depan cermin..
mcm2 boleh buat..
ahahhahaa

Daddy Ziyyad said...

Posing gaya muncung itik! bahahaha

sieyzu eiyka said...

Kua-II . Bersyukur dgn nikmat yg ALLAH bagi mgkin . :D

Myera Nyera said...

:)

Hnahdy said...

cermin menipu.. kekadang nampak kita gemuk. kadang2 kurus.kurus ? itu tak tipu..:P

نورعيم said...

sila jgn amalkan jari rincung dlm hidung. kahkah :p

kdg2 dok depan cermin puji diri sndiri. Eh ok apa, sape lg nk puji kalau bkn diri sndiri. haha.

kasut puteh said...

hoh. korek idong depan cermin. cool. haha

Si Matatajam said...

Selalu tk cermin utk kenal diri sendiri

onie said...

cermin diri kita sendiri dulukan... tade orang lain yang mengubah perangai melainkan kita sendiri..

ezasunflower said...

Hahahaha... so funny kat rangkap

"Apa yang comel dekat jari??"

norhidana miswan said...

nsb lah cermin tu tak blh ckp mcm cite snow white, kalu tak haru... heheheh

sudipVSsenduk said...

tak suka tengok cermin lama-lama... malu

hanaahmad said...

lihat orang lain, cermin diri sendiri. :)

hanaahmad said...

lihat orang lain, cermin diri sendiri. :)

hanaahmad said...

lihat orang lain, cermin diri sendiri. :)

hanaahmad said...

lihat orang lain, cermin diri sendiri. :)

Kancil 8349 said...

terbaik entri nie...banyak komen...suka tengok cermin bila ada jerawat di hidung hehehe

caliph shuriken said...

mcm magic mirror dalam citer dongeng omputeh plak, hukk...

a.samad jaafar said...

aku tak suka duduk depan cermin.. nanti aku sedar diri.. aku tak kacak !

Cik Aini said...

cermin tu pengganti diri kot :)
salam kenal kembali tuan umah :)

Nur Zulaikha said...

mmg suke tgk cermin ea??

inche hlovate said...

dalam office ni byk cermin jadi sya selalu cermin dri saya berimbas2 kali :)

cikguNae said...

cermin itu pantulan diri...
jom pakat cermin diri :)

haha...
dulu kat sekolah ada geng cermin kan...

drzirakudo said...

klo pmpuan, mmg ske tgok crmin tp tk crmin2 dri gak haha =_=

cik kaki ketawe said...

agak lenguh di sini untuk menekan scrol sampai ke bawah..

bak kata pepatah arab..

seorang mukmin yang baik adalah dia yang mampu menjadi cermin kepada mukmin yang lain...

#janji ada kena mengena dengan cermin...

Emma said...

hahaa.. ayat last xleh blah.. sy segan tgk cermin, sebb comel sgt org yg dlm cermin tu.. hahaha

arekymz said...

memang selalu suruh dorang tengok cermin kalau mengata kita.
haaha..
*hulur cermin...

Ayie Abas said...

tetiba teringat dongeng cermin sakti pulak...:P

Izza Sakura said...

wah ad bakat jadi penyajak ni ,teruskan usaha,karya yg bgus

E'in said...

dh mcm pmpn dh nie suke duk dpn cermin... heee

MaMa Rey said...

ya betul trend sekarang ni suka nuat muncung-muncung bila bergambar..hehehe

Puan Kutu said...

zaman anak dara dulu selalu la belek muka dekat cermin,skang nie tak cukup masak dah nak berlama depan cermin..

sesekali buat muka macam2 depan cermin best gak kan..:)

Puan Kutu said...

zaman anak dara dulu selalu la belek muka dekat cermin,skang nie tak cukup masak dah nak berlama depan cermin..

sesekali buat muka macam2 depan cermin best gak kan..:)

Cik Pensil said...

cermin ni tak boleh tengok lama2 bahaya . sebab NAFSU . bagi perempuan dan lelaki . ada saja yang hendak diubahnya . nipiskan kan kening lah . tu lah . ini lahh ..

ragam manusia . jangan selalu sangat belek muka depan cermin .

محمد رازيق said...

terima kasih banyak2 buat semua yang meninggalkan komen. maaf, saya tidak dapat blogwalking dan update entri baru beberapa hari ini atas beberapa urusan. moga jumpa lagi.

Nong Andy said...

Gua teringin tgk muka muncung kamu... :D

jgn cau lama-lama nanti payah kami peminat setia ni( setiakah keh..keh..) menangung Rindu :D

Rtp Farra Arisha said...

i really loved this kind of poetry. i think people will generally look in the mirror for various reasons. is purely based upon a person's decision to look in the mirror everyday.

well, i often do the same so that i can look good and prepare for the day. Lol

Mimie said...

tgk cermin bile nak mekap je....

kiera'sakura said...

ye!! kena selalu cermin diri. terima kasih mengingatkan ;(

suka puji diri sendiri comel bila depan cermin. motipnya kita kena selalu yakin dgn diri sndiri hahahahaha

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

muke duckface jgn lupe,hahaha

CikNana said...

jgn lama lama tgk cermin tu..heeheheehe.tunggu entry terbaru bah nie

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ehhh jgn duk termenung depan cermin.. kang pecah plak.. hehehehe

pha is said...

apa yg comel dekat jari? musykil betul.. hehehe

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

hahahaha... kelakar...

ghost writer said...

Gua penah buat mcm cara lu,tiba2 gua rasa gua in other side...gua buat2 sesat dan bertanya...ada internet tak kat dalam ni?

Ku Syida said...

Mulut muncung dengan mulut kembung selalu aku tengok adik2 sekarang bergambar. Hahahah...

HanaNabihah said...

Tgk cermin. Muhasabah diri. =D

Hazwani Fazil said...

"apa yang comel dekat jari"..hehe..comel je.

Matjoe said...

syair ke sajak atau pun puisi? lama tak berkreatif dgn bahasa. karya bro mmg not bad

Liyaa Mf said...

Nak komen tapi entry belum update lagi. So, tinggalkan jejak je la. Boleh? :P

SiS NaD said...

Salam Inchik Raziq...

Perempuan dan cermin tak dapat dipisahkan... Begitu juga lelaki... Tetapi kekerapan wanita menggunakan cermin mungkin lebih daripada lelaki... Di mana boleh dilihat bayangan wajah, di situ wanita akan bercermin... (^_____^)V

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

KorN said...

ape yang comel kat jari..?
ade rae sikit tak ape kat jari tu?
kih kih...

Kelana Cinta said...

Nice poem..LIKE it...

kinara kinatara said...

huhu..allah huma karamallah hu wajha....betul ke??

bai baizura said...

haha. biasalah tu kalau tgk cermin feeling sgsorang

missha said...

mohon blanja satu cermin sakti ala2 snow white..hhehe :D

depan cermin stndard r bebs nak feeling bagai...hehe