Thursday, 29 November 2012

Lima sekawan

Mendongak ke langit.

Biru, indah, damai.

Memerhati sekawan burung. Terbang bersama.

Minda bermain dengan ceritera lalu.


*****

Lima sekawan.

Bermula kiri Ajik, Oman, Yie, Jamir, Wawan.
















Lima sekawan ke kota Melaka.

Mahu berburu.

Terkandas, silap pada tempatnya.

Hanya melihat-lihat.

Mendengar 'makhluk-makhluk' itu berkata-kata.



















Lima sekawan,

Turut memburu cinta Hang Li Po.

Hampa.

Hanya amoi-amoi seksi yang masih wujud.

Berkeliaran di sebalik naga batu itu.



















*****.

Lima sekawan, bermain-main di tepi pantai.

Merehatkan jiwa, hiruk pikuk kota semalam.

Tenang disapa angin bayu.

Mencari-cari ranting kayu.

Dicoretkan nama pada taburan pasir halus itu.

Umpama baru belajar mengeja dan mengira, satu persatu.



Lima sekawan, riang gembira.

Melompat-lompat memandang awan, hajat menggapai dahan.

Malang tidak di duga, ada yang tergolek juga.

Deraian tawa beserta air mata bergema.

Demonstrasi 'jatuhan' beramai diadakan.

Tanda sokongan.



















*****

Lima sekawan, mengidam dalam gembira.

Mengidam goncangan kelapa Klebang.

Tidak 'take away'.

Bertapa, santap bersama di dalam keramaian itu.

Melunaskan unsur dahaga dalam jiwa.

Dahaga itu dimatikan, walau seketika.



















Lima sekawan, menunaikan tanggungjawab hakiki.

Memohon restu, doa.

Di rumah besar, di atas air ‘Selat’ itu.

Bual bicara bersama, soal jodoh, soal anak, soal potongan jeans.

Sebelum beransur pulang.

Berjuang, menggapai cita-cita.


*****

Lima sekawan, akrab.

Sendu di titik akhir itu.

Persahabatan maya dijelmakan pada dunia realiti. 

Tidak mustahil.

Ukhwah itu indah.


p/s: Gua rindu nak jumpa member-member tadika gua dulu. Cuma gua tak pasti kalau gua jumpa mereka, mereka kenal gua lagi atau tidak. Sebabnya dulu gua comel, sekarang tidak! haha

141 comments:

Mardhia Yusof said...


seronoknya holiday dengan kwn2.
dah lama tak pergi melaka..

smbotak said...

lima sekawan terbang bergandingan, join seekor dah jadi enam. and so on...

- gua rindu dengan cikgu tadika sebab dulu dia cun!

wisata outboundmalang said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

izan mama mia said...

5 sekawan...mg terus berkawan

♥ Wina ♥ said...

seronoknye!!

eszyamin said...

owh ni geng2 maya osman yusof yer? sernok gi melaka..

Lya Colours said...

nanti datang bagitau la. saya belanja satey kampung jawa hihi

nur anis said...

melaka memang best untuk jalan-jalan..lagi-lagi dengan geng atau family..:)

Lelaki Ini said...

seronoklah!!!!!!

intanfirdaus247 said...

bersama selamanya..:)

Nong Andy said...

join rindu juga :D

*napa tutup mulut? :D

iiima ❥ said...

seronok jalan2 ngn mbr :)


terliur dgn air tuhhhhhhhh!! rasa dhaga teruss

man yusoef said...

Comelnya 5 sekawan ini..haha..next time boleh berjalan lagi..huhu

Myera Nyera said...

:)

Anum said...

forever

@YUNID@TI said...

wahhhh... seronoknya berjalan2..... di sekitar melaka...

Khaifaiz Khaifaiz said...

kami tumpang riang disini

the malay male said...

true friend brings out the best in each other :-)

Chic Na said...

kami buddyz, takkan terpisah. ;)

best ayat2 ajik.

Wak Gelas™ said...

ammboiii sonoknyer semua ada kawannn.. ehHHee

fiza said...

Sahabat..untuk selamanya ☺☺

Nurhanis Zamshah said...

ukhwah yang terjalin sentiasa indah. :) ukhwah fillah.

norhidana miswan said...

seronok ada kwn yg boleh kongsi sume ngn kite... jgn lupe antar poem ni kt majalah ek, tjknyer 5sekawan

Alfi Kasran said...

coconut shake.dah balik johor baru terasa nak minum.hik

CekbOlat-bOlat said...

mmg bestt ah gini .

♥ Miss Hearty ♥ said...

5 sekawan selamanya~
bestnyerr gi melaka :)

Anisa Hang Tuah said...

Lima sekawan yg handsome

MizzTina said...

sesuai la guna tagline "kami buddyz kami takkan terpisah".. muehehe


Miss Zahirah said...

5 sekawan mengidam goncangan kelapa klebang..
tidak 'take away'
cam best plk ayat ni.. hihihi

Cikgu Ma said...

kenapa kamooo separuh mata? hehe

erma nazillah said...

owh,ni lah nama2 mereka yg selalu muncul di TL tu..hihik..

Amirul Verdasco Nadzri said...

tak larat woo gi zoo. letih berjalan. masa kecik mungkin excited berjumpa binatang2. tapi sekarang sekadar mencari port melepak sambil minum abc dan mengunyah burger sementara menunggu adik2 menengok zirafah..

Payeh Kuced said...

aku pergi zoo melaka tuu.. tak silapa ku, sampai kat tempat singa ngan rimau je.. lepas tu aku patah balik.. mangai.. letih... masa tu rimau betina ngan jantan tengah nak mengawan agak nye.. bising bebeno...

Shasha Yacob said...

5 sekawan, satu gila gila satu nak jumpa satu sempoi satu terbang apa aku cakap aku pun xa tahun. kamu buddyz.

hihi iklan digi sekejap.

Shasha Yacob said...

5 sekawan, satu gila gila satu nak jumpa satu sempoi satu terbang apa aku cakap aku pun xa tahun. kamu buddyz.

hihi iklan digi sekejap.

Rapunzeel Cikilolo said...

berjalan kat melaka rupenye :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

dah mcm iklan buddies dg kt tv tu,hehe takkan terpisah,,hihihi

Misz Fazie said...

wahh berjalan kat melaka. haha terbaik punya entri :)

cikguNae said...

Zoo Melaka... kali pertama saya jejak kaki ke situ, jun lalu...

seronok dapat lepak dengan kawan2...
aktiviti yang dah lama tidak dilakukan...

azieazah said...

5 sekawan tu sama tak dengan 10 budak hitam? hehehe

NIZAM said...

takpenah pegi melaka. hee

missina said...

Dtg melaka nape tk ckp..:)..eh tk perasan plak naga tu kt mana..

MawardiYunus said...

woah dh lama x p holiday ngn kawan2

Aleeya Atinza Saaid said...

kirim slm akak kat 5 sekawan itu hehe

Jna marcello said...

seronokknyaa...tu laa untung lelaki bila berkwn...klau perempuan bila da kawen payah sikit..mcm na skrng tgl seseorg jee sbb smua da berkhawen ;c

Iffah Afeefah said...

makin jatuh cinta ngn penulisan anda

bende simple diubah menjadi puitis gitu


#mohon cr calon nnti sy cube buatkan...tapi awk lg berbakat kot haha

onie said...

rindu melakaaaaaaaaaaaaaaaa!

Noor Ikmal said...

Assalam, memang cantik cara tulisan koe erk... aku suka...

umialya said...

puitis sekali..

Cik Yaya said...

g ngn kengkawan ke..wahh beshnyer..jenjalan ^_^

★ aIsyaH ★ said...

bestnyer 5 sekawan buat aktiviti same2..mengukir kenangan demi kenangan..hew2..yes..ukhwah tu indah..semoga ukhwah yang terjalin tu till jannah..In shaa Allah ..xD

Hazwani Fazil said...

melaka best!

krole said...

cuti2 malaysia~

Nz said...

Amboi. Adegan tergolek tu macam kenal je. Haha. Harap harap ada next trip :')

yg tengah tu macam comel. Kbai

Amirol Najmi Abdul Rasid said...

ewah-ewah! enaknya berjalan sana sini..macam nk jilat je jari tu..haha~

*amboi! nak jumpa kawan tadika*

ummiross said...

seronoknya, jumpa kawan2, kawan2 maya ek? ukhwah itu indah.

aku HaniAsyira said...

dah terasa mcm baca dan tgk iklan kami buddiez kami takkan terpisah.. eh2

myu said...

semoga persahabatan itu berkekalan sampai bila-bila :)

dya bunga said...

bestnya 5 sekawan tu holiday bersama3..hihi

4feet8 said...

member tadika pun dah lupa muka mereka macamana..hehe.. tadika = 1988.. agaknya masing2 dah kemanalah sekarang..

faridah nazurah said...

haha aku mmber tadika pun aku dah xkenal.. lupa muka masing2..

hainom OKje said...

Ziq....okje pun...

Lima beranak...
Kesana kemari....meredah keributan manusia
Dan ada ketikanya...menyicip hasil tangan manusia
Menghirup karbonat melepaskan lelah seketika....
Kemudian tatkala burung mencari sarangnya, lima beranak ini pun mengekori jalan pulangnya...
Hu..hu..ingat Lu sorang boleh berpuisi..

misz aisya said...

owh g melaka.
mandi kat pantai puteri agi best. kat klebang kitorang suka maen layang2. :)

rasenye, drpd pergi jonker walk baek korang pergi makan ikan bakar di alai atau umbai. :)

Remy hazza said...

untungnya ada 5 sekawan......
remy dah takde.... kawan byk yg dah terpisah...khabar dari jauh jer......

Ammelia Yusoff said...

lima sekawan seronok berkawan-kawan.

sabry oppa said...

nice ~
bermadah ~

Leeza dayasari [santai leeza] said...

terjah balas..

zaxx said...

lima sekawan... ku doakan terus berlima hingga akhirnya,cuma ditambha dengan dereten askar lelaki dan perempuan,mengikut belakang ayahnya..:) iihihihi nice story by words.. mc puisi..:)

Muttallif said...

Memang terbaik kalau memang ada kawan untuk ke sana ke mari. Kalau ada 2 meriah, kalau ada 5 lagi meletop!

Teringat dengan 2 orang kawan karib yang sibuk dengan dunia masing2 sekarang.

PILOT LOVER said...

seronok nyer bersama teman kan... tanpa teman kita tak mampu harungi pelbagai rintangan.. good friends always reflect us back :)

ANNA MARIANA said...

wah mesti best kan...anna teringin nk g zoo melaka.. bila la agaknya anna dapat g sana..

ayut said...

5 sekawan berjalan2x yer :)
#skrg tak comel?hahahaha..ok..diterima :p

Maria Menado~ said...

Ok. kena g melaka. noted!

hehe.~

Kakzakie said...

Bila alam maya jadi realiti
bagai dapat menggapai awan tinggi
mengharap ukhuwah kekal di sanubari

pha is said...

macam hikayat daa.. hehehe

Gillette Flores said...

Deep betul entri kau.
Hehehe.
Memang rindu kwn2 lama kdg2 :)

Tambah2 kalau berjalan, luangkan masa sama2 macam ni :)

Mimie said...

bestkan sekali sekala berjimba2 dgn kwn2

HanaNabihah said...

Melaka! Pergi lah banyak kali pun Hana tetap akan sesat. Hihi~

Hairul Hafiz Karim said...

dah lama tak pegi melaka ni

maszmadi said...

windu nak pi melaka lagi.. erm ritu pi melaka x jumpa pon naga tu, kat mane yerk?

cinta03 said...

selamat datang ke melaka... :)

aizu's life said...

lima sekawan.. sorg tergolek, stil gak BERLIMA.. bgs la :)

Daddy Ziyyad said...

Macam baca sajak "Lima Sekawan"..hahaha

Gua tak pernah lak terfikir nak jumpa kawan kawan setadika...hmmm...cadangan yg bagos! haha

yana aina said...

pantun ke puisi tue eh .. erk sye kene msuk sek semula nie. hehehhh untung ada kwn sekepala ^^

Jie Susanos said...

best nye jln2 dgn mber

nora said...

bunda rindu nak jumpa rakan2 masa kerja kilang kat Taiping ..tahun 80an dulu..

munna said...

semoga lima sekawan sentiasa berkawan

ehana said...

comel double meaning?haha
kami pon 5 sekawan!syg 5 sekawan!

Syazana Zainn said...

awrrr comel ke dulu tu? haha

sahabat sejati tak kan terpisah :p

Sheila Salim said...

Assalamualaikum, sheila da review blog awak. sila jenguk ye :)
http://sheilashahfiekry.blogspot.com/2012/11/blog-review-4.html

Bui Junaidi said...

KENAPA TAK 5 BUDAK HITAM..?HEHEHE

latif said...

salam bro tq coz sudi jengah blog saye yg tak seberape tu heheh salam kenalan dari laman coret corot ku

Si Matatajam said...

Seronoknya punya Lima sekawan sehati sejiwa..

hazanis said...

K.A.W.AN. huhu

zainatul abu bakar said...

alhamdulillah..persahabatan itu takkan pernah terputus :)

Az Meeda said...

Kalau tak kenal, cakap dekat dia orang, "Ni kawan kau yang comel dulu.." Hehehe

Ain Norainsyah said...

Bestnya melaka. Tak pernah jejak kaki kat sana pun lagi. :D

Semoga ukhuwah yang terbina terus kekal disirami rahmat-Nya. :)

Mama Adam said...

syoknya!!!! berkawan biar beribu :)

gadisBunga™ said...

rindu pula saya pada kota melaka yang indah nian itu. :D

whitecappuccino said...

semoga persahabatan kalian kekal hingga akhirnya..

baby comel said...

5 sekawan.. teman takkan terputus.. Miss & missing Melaka very much,

HiDa said...

menarik sangat penceritaannya... :)
moga ukhwah 5 sekawan terus berkekalan, dirahmati dan diberkati olehNYA dunia dan akhirat...

Hnahdy said...

alaa sayu la plak

Ayie Abas said...

5 sekawan nampak mcm adik beradik

Arina Shamsul said...

wa baca entri ni wa pun terus rindu kawan2 wa..uwaaaaaaaaaa!!!!

EH - Ekslamasi Holistik said...

Seronok bersama rakan2...Syoknya!

Nur Zulaikha said...

wahh..boleh la belanja..dah dekat dah tu.. :P

RedRose said...

member tadika? seriously?? I have a very hard time to remember them coz I changed school quite freqeuntly dulu. kalau berselisih bahu pun I tak perasan kot. kesian kan I? T__T

Cik F said...

kawan baik!!!!!!!

miranadia said...


entry ni membuatkan aku sangat excited ajak member2 lepak

nadia said...

besttt kannn dapat lepak2 macam ni selalu. :))

luqman zakaria said...

eh ..itu klebang coconut shake kan..yumyum.

haz said...

bestkan kalau dapat sahabat karib mcm tu =)

Sha. N. said...

Yeahh, trip dengan kawan2 memang bermakna. :)

afifudinsohaini said...

Ish membe tadika..enagt balek lawak pulak.bukan tau pape sangat pun masa tu..haaha

izfanora said...

lelaki kalau citer bab cmni rasa mcm touching plak... :P

KorN said...

best nye ade kawan sekepala.. boleh giv n take...

a.samad jaafar said...

sekali sekala dpt jenjalan ngan kengkawan mmg tak ingat donniye bro..huhuhu..

faie mohamad said...

best2

-meeSUPERGIRL- said...

kami buddyz .. haha

Domu-kon said...

wah..bestnya jalan2 ngan kwan..penah juga ke situ..bulan lepas rasanya..hehehe

Miss A said...

auwww, so sweet <3 5 sekawan :)

BW here, hai awak! have a nice monday!

syiela said...

bestnya outing ngan kwn2 mesti banyak cerita yg keluar

kiera'sakura said...

wahhh atas tiket kawan maya jugak? memang indah kan walau berkawan atas tiket kawan maya andai diselit perasaan iklhas.

sungguh byk sahabat saya wujud dari dunia maya jugak. suami jugak hadir dari dunia maya. Alhamdulilah ;)

Cik TeN10 said...

zaman tadika.. zaman main pondok2 main kawen2 tu.. hahahahah :D zaman plg syok kot sbbnya yg ada dlm pala otak main,main dan main.. hahahahahhh

ezasunflower said...

wow... pandai sungguh menyusun kata.. btw, melaka memang best... bila pergi melaka akan ada satu perasaan unik, susah nak diluahkan dgn kata2..

chot ok..! said...

knjgn pertama n done follow..wahh bestya hoiliday..huhu


Singgah dan Berilah sedikit pandangan tentang entry ini kalau sudi..:)

http://chot91.blogspot.com/2012/12/blog-chot-di-di-ambush.html

Noraim said...

ni semua tempat kat melaka eh? bestnya!

semua sahabat maya ke? wahh, bestnya sahabat maya diterjemah kpd realiti :)

Ainn Hazwany said...

well said ! Best kan ada kawan yang rapat camni !

QaIsARa mUkHlIsA said...

jonker walk..love it.. ^.^

Rtp Farra Arisha said...

i can't remember when was the last time i stepped into Malacca, and certainly it seems year ago.

hehe, anyway hope your friendship will naturally remain forever. stay happy whereever you are. :)

E'in said...

jln2 melaka ea... melaka best kan? hehe

Norizwan said...

kawan seperti ni lah seronok sekepala pergi bercuti bersama...time camni la best...

kalo dah berkeluarga lain... :)

Karukord Jagau's said...

dh lama jugak aku tak ke melaka...

Niswatus Solikah Samik said...

coconut shake klebang! alahai sedap nya... melaka terbaik! and hopefully lima sekawan terus berkawan.. :)

Puteri BeriBiru said...

salam..akak kenal jamir dan man je.hehehe

ahsfantasy24 said...

ukhuwah itu indah :)

Puan Kutu said...

melaka tmpt sejarah yg sgt best utk diteroka..apa lg dpt jalan2 5 sekawan,mmg terbaiklah..

SiS NaD said...

Salam Inchik Raziq...

Wah! Pergi Melaka ye... My kampung tu... :D

kinara kinatara said...

wah..berjalan saje..:)

aDisH.sHidA said...

mmg kawan baik ye 5 org ni...