Sunday, 18 November 2012

Jasad kecil

Satu malam, gelap gelita.

Krisis mata, lampu dipadam. Kerja bertaburan, hati bermalasan.

Hanya tiga puluh minit, lampu siling nyala kembali.

Bola mataku tertancap pada  jasad-jasad kecil bernyawa.

Barisan jasad kecil berkawad. Kemas. Menuju ke gelas hitam.

“Mahu kongsi hot chocolate? Mai secawan”

Monolog hati, terus memerhati.

Membilang seekor demi seekor.

 Tidak kenal jantan betina. Comel, terkedek-kedek.

Dukacita, terbantut hasrat murni, mereka yang ramai.

Seramai rombongan meminang. Tercari-cari. Manakah permaisuri? Manakah raja?

Datang mereka dari dua arah.

Timur dan barat, berbekal tenaga enam kerat.

Bertemu di satu titik, celahan gelas hitam.

Sesekali bertemu sesama sendiri, bersentuh. Sapa menyapa.

Bersalam? Laga pipi? Bercumbu? Aku tidak tahu itu. Erat.

Terus mendaki, bersama. Kesatuan menuju ke satu lembah. Lembah coklat.

Gigih mereka.  Berenang-renang di permukaan.  Berkuak lentang, berkuak dada.

“Gigih kau semut. Teruja akan usaha dan kesatuan kau. Meng’hadiah’kan sesuatu.” Aku berbisik.

Menjeling-jeling bekas merah aerosol, kelas IV di penjuru meja.

Tidak perlu.

*****

Semut.

Mereka yang  gigih.

Yang akur pada persahabatan, yang bersatu menuju yang ‘satu’

Alangkah indah bila manusia begitu.

Jasad kecil, jiwa besar.

Beza signifikannya, hanya semut tidak ber’otak’.












P/S: “Enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas..”

Mainan tika gua pra sekolah. Cubit atas tangan,cubit. Tangan bawah tangan gua bernasib ‘baik’. Berbirat. Tika itu, gua nyanyi ‘enjit-enjit semut’ macam hantu kak limah.

106 comments:

Wan Zulqhairi said...

Aku ada terbaca tentang lebah. Katanya, lebah akan membunuh lebah lain yakni yang pemalas yang hanya makan di dalam sarang namun tidak bekerja untuk mendapatkan makanan.

Untuk semut pula, aku tidak pasti.

MawardiYunus said...

huuhu. kadang2 bila tengok diorang, ingat dengan kekuasaan ALLAH

zaMir said...

Terhibur hati yang duka lepas baca entry awak ini :")

misz aisya said...

suka tengok semut bila dia jalan ramai2. siap buat salam ukhwah agi. tapi kita? bila jumpa, senyum pon takkkk.. :(

hainom OKje said...

Teringat OKje masa gi training 'Sentuhan Qalbu' by ary Ginanjar

Salam semut ni menjadi salah satu tradisi dalam training tu.....
salam semut ni ialah salam sambil laga pipi!!! he..he... sebijik macam semut tulah raziQ

Cik Yaya said...

ow..citer semut ke..ingtkan citer pe td..hehe
tu la..1 je sikap semut yg boleh kita amik..-berkerjasama- ^o^ menag jrng la tgok satu makanan yg terbuka luas tnpa ade encik2 semut yg dtg makan tnpa diundang..haha

*halal ke x lau semut mkn mknan org tnpa minta izin?? ^0^*

-meeSUPERGIRL- said...

jgn jadi mcm semut yg suka bunuh diri dalam glas sudah :P

Rapunzeel Cikilolo said...

akhirnya sama-sama mati disembur racun. aieh :P

Terbang Bersamaku said...

nice entry..:)

sikap semut dlm sikap kerjasama serta persahabatan wajar di contohi oleh kita manusia yg berakal...bayangkanlah smut yg tak punya akal itu pun boleh bekerjasama sesama sendiri, lantas kenapa kita manusia pula seperti mahu bermusuh / bersengketa semata-mata kerana isu kecil...?

redza said...

dah arwah semuanya kena sembur ngan aerosol huhuhu

intanfirdaus247 said...

semut2 yang rajin bekerja.

Remy hazza said...

suka dgn semangat semut....sentiasa beriringan...... kuat bekerja mencari makanan.....

Syaifuddin Alias said...

penulisan lu, gua cakap pada lu laa bro..kalau diketengahkan boleh jadi blogger yang mampu naik sama tinggi dengan bro2 blogger sana .. cuma kalau lu lebih usaha, memang mantap lu nanti bro ..percaya laa

miszfazierra said...

semut memang rajin. kdg2 terfikir jugak bila dorang bertembung mesti dorang berhenti kejap. paling tak suka kalau semut jalan2 dekat badan! hee :D

Amirul Verdasco Nadzri said...

takramai yg menghayati situasi tu..daripada kecik dah diterapkan dengan tindakan mencapai botol aeorosol untuk kerja2 'pengbersihan kaum'..huhu

**kagum dgn kekuatan semut jugak kerajinan dlm menjalankan tugasan..


Amirul Verdasco Nadzri said...

*pembersihan..maap

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

entry yg kreatif,,=) superb

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

menarik... sy trsenyum dn terus prhatikan gelagat semut atas meja ni... terus buat saya terfikir...

★ aIsyaH ★ said...

bersungguh2 bace dr ats tau..puitis sgt..susah nk phm..hehe..bile da smpy ending.."oh!semut..~~"..naik bace blk..baru phm..hewhew..xD

the malay male said...

bersatu, jadi kuat. jadi berani.

whitecappuccino said...

bila dah bnyk rasa terganggu..lantas terpaksa dihapuskan juga, mati kena
sembur..kesian juga...

timm_bill said...

ha3!! suka2 !!

Cikgu Ma said...

kita x suka jika dihaiwankan...tp adakala haiwan itu lgi mulia dari org yg punya akal dan otak...

Chic Na said...

seriously mmg nk tau ape yg semut buat bila bersentuh sesama sendiri. suka je tgk. :)

etuza said...

buat kajian ke.Unikkan hal semut ni...apapun seribu bahasa, makanya kita andaikan berbagai2 tentang semut. Rajin, kerjasama dll...

Encik H said...

sekali lagi, aku tak ada apa2 yg aku nak komen..

p/s: aku suka baca komen2 kat atas ni..hehehe

ummiross said...

Nice entry.
Semut ada ciri2 yang hebat, antara haiwan/serangga yang disebut disebut dalam AlQuran.

myu said...

Contohi sikap semut :)
Praktikkan dalam kehidupan...

Asrul "iLham" Sany said...

a bug's life...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hoo leeza tak rasa satu perkara yg mudah utk leeza mencari nilai persahabatan yg sejati.

ctpayong said...

pancaindera ke 6 jika dikurnia pasti dapat jadikan iktibar...macam cerita semut di atas.

alangkah baik jika manusia begitu.

Payeh Kuced said...

sampai sekarang aku tertanya2 apa yg semut buat bila dorang jumpa.. cium2 ke? hahaha

aku penah dgr kat mana tah, dorang akan mengeluarkan sejenis cecair apabila dorang look-like-hug tuu. cecair yg membolehkan mereka mengenal pasti amende, aku pon tatau.. kehkeh.. kat mane tah aku dgr fakta ni..

betul ke idak, teman pon tatau :D

EH - Ekslamasi Holistik said...

Semut mmg tak pernah kenal erti putus asa...

ANNA MARIANA said...

kekadang anna sngaja tumpahkan makan utk semut...hehhehehe

fiza said...

Nice entry. Sambil baca sambil senyum ☺☺☺

Iffah Afeefah said...

cite sal enjit2 semut memang lame da tak main

heee

Knor said...

contoh tauladan semut yg rajin,berkerjasama,tekun,dan berusaha.

main org dulu2..skrg ni ada juga cuba buat utk anak2...

'sampai bila nak habis ni"...soalan anak2..

CikNana said...

best best best,,,biarla semut tu,x payah bunuh mereka..hehe..x serik dtg sini.msti dtng jugak bah.kalau x datang lain je rasa hati..:)

❤~Emma Abduh~❤ said...

dlu tem kecil2 suka halang semut jalan...pastu semut2 2 da blank nak jln p mana... :p
salam kenal jg..

Aleeya Atinza Saaid said...

dimana ada gula di situ ada semut..tu je yg akak tau haha..nice entry ..keep it up =)

Pemikir said...

Blog yang menarik dan berinformasi. theme blog ni pun dah menarik perhatian. Harap dapat berkunjung selalu ke sini. Nice blog

Hazmin said...

Untung semut-semut tu sebab dapat masuk blog... Hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waahhh.... gaya penulisan yg baik :)

kay_are said...

macam macam pengajaran boleh dapat kalau rajin perhatikan alam sekeliling kan =)

Mrs Velentine said...

anak2 sya pun suka main enjit2 semut

ghost writer said...

masa kecilku aku menjadi pembunuh semut dengan api.

izan mama mia said...

hujan2 nih..semut suka masuk rumah..edeh..ish komen salah entry ker..hihi

faiq said...

ini mesti peminat tegar nikon...header pun dah nikon..haha

Myera Nyera said...

:)

teha said...

tu laa masalah nye.. manusia bkn semut ! hahahah !

ameris said...

nice entry.
salam kenalan.

#teringat zaman skolah dulu bila baca entry ni.

MizzTina said...

ms darjah dua dl, ada jualan buku terpakai, sy beli buku cerita "kisah seekor semut" berharga 50sen.. isi kandungan mengenai kerajinan n kegigihan sang semut.. tp sy xfhm sgt, yela budak lg.. n cikgu sogokkn cerita ttg semut.. klu mereka bertembung, mereka bisikkan rezeki yg mereka jmpa utk dikongsi.. semut sgt rajin, itu kesimpulan sy kecik² dl..

CekbOlat-bOlat said...

semangat semut . contoh :)

man said...

semut blh berkerjasama..hehe

Nor Zilla Sensei said...

hahaha..mainan yang sentiasa wajib main time kecik2 dulu. terungkit kembali nostalgia zaman budak2

missina said...

Suara sedap skit kot dr hantu kak limah..hehee..

Hnahdy said...

penuh imaginasi..

wantie said...

begitu besar kekuasaan Allah..

Done follow u.

NurSalihah Norman said...

penulisan awak sangat indah. saya suka baca ^-^

Jna marcello said...

bila tgk sekumpulan semut bergotong royong dan bekerja sama ..rasa terharu..

kasut puteh said...

semut oh semut....

Gillette Flores said...

Cara kau tulis ni, buat Gill rasa macam semut ni comel sangat :)

inche hlovate said...

dah agak dah mesti semut.. eh sya pun selalu main enjit2 semut tu masa tadika dulu..cuma sya tak nyanyi macm kak limah nyanyi hihi

sitiezahim said...

kadang2 kesian, kadang2 sakit ati bila gula/air atau lain2 tak boleh dimakan lagi sbb dah diserbu cik semut...hehehe

Nurhanis Zamshah said...

simple, tapi cukup banyak nilai nya :)

Mardhia Yusof said...


masa sy darjah 6, ada seorang cikgu sharifah.
Beliau tulis nasihat/memo dalam buku latihan saya.

"Jadilah seperti SEMUT. RAJIN."
;)


p/s:even it's almost 13 years ago, I still can remember her face, her voice, and definitely, her kindness.She taught me Bahasa Melayu.

Mummy Adriana said...

Sangat salute pada mahluk Allah yang bernama semut ni :)

bai baizura said...

wa kalau tgk semut duk tlg2 sesama dieorg. wa selalu buat dialog sndrik. kehkeh. belom tgk ade antre tu semut tu pesen size besar sikit dr yg lain wa anggap die tekong. *tak matang-,-"

azieazah said...

Kata orang, berbudi dan bersedekah itu ibarat semut hitam di malam gelap. Biar tak nampak, tapi ikhlas.

4feet8 said...

haha..lainkali jgn tinggalkan air..minum sampai habis, basuh..hehe.. kesian kat semut, boleh mati lemas dia..kekeke

Bidadari Besi said...

Syaa selalu tak sampai hati nak bunuh semut even semut tu gigit syaa. Sebab semut rajin. Taknak kacau kerja dia :)

eita said...

makhluk paling rajin...

mrs.asrafovic said...

indah ciptaan DIA...
andai kerengga mampu berbicara...
der...aq xbersalah....
knpe msti aq jd entry lu kali ni..oh mengapa~~

mungkin ni la kata2 encik semut..hahahahaha...

style!!..hit like sikit..:)

aku HaniAsyira said...

baca entri ni teringat lagu semut yang selalu nyanyi masa sekolah dulu..

Az Meeda said...

Berbadan kecil, tapi berkuasa besar. Kita patut contohi kegigihan mereka.

faie mohamad said...

semut, walaupun kecil, tapi gigitannya ttp terasa :)

laskar pelangi said...

semut yg xtau erti putus asa cari makanan..

Si Matatajam said...

Wah terbaik la entry ni..mmg best akak baca..

Shahada Fauzi said...

suka tengok semut jugak! (^_^)

SiS NaD said...

Salam Mr Raziq (berdasarkan tulisan jawi) @ Mr Razqi (berdasarkan link your blog)

Seronok baca entri ini... Bahasanya saya suka... (^_____^)V

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

Subhanallah.. hanya sebuah kesatuan semut, kadang2 mampu buat kita bermuhasabat.. indah sungguh karangan bahasa.. suka baca... kena amik jadi bloglis ni (^___^) senang detect entri terbaru (^___^)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

duk komen2, rupanya, xfolo lagiks.. terus folo dah di no 1302.. teruskan menulis~~~ (^___^)

norhidana said...

teringat aritu akak lyn cite ant bully kt astro ria, mmg banyak teladan sampaikan akak yg tua pun lyn cite tuh...

Cik Pensil said...

dia lagakan sesungut dia . bersalam kot .

cimöt said...

semut! gigih!
kecil2 semut api, sekali kena terus berlari...hahaha

reenapple said...

aku dari dulu sampai sekarang memang kagum dengan semut.

Cik TeN10 said...

Swimming pool chocolate! Ini baru betul2 sambil mnyelam minum chocolate. Kih3..

Betul2.. Gunalah 'otak' yg Allah bg kpd kita tu dgn sebaiknya

zoey danny said...

hahah,,kalu aku,dah kenyet2 semut tuh~~

syiela said...

suka tengok dorang jalan berderet je... tersusun


dulu suka sangat main enjit-enjit semut

khaifaiz said...

renang adalah sukan feberet ku di TV...

norh said...

jeles dgn pinggang depa yg ramping..ahakss

Tengku Puteri said...

sy pun prasan smut bila berjumpa seolah2 sdg bertegur sapa...seolah sdang berbisik2... =)

missSenget said...

dulu penah subje english..
cikgu tu tanya kalau haiwan, aku nk jadi ape..

aku jawap semut..sbb semut kuat..boleh angkat benda berganda besar dr diri dia..

kihkihkih..cikgu tu gelak je..dia kata 1st time jumpa org kata nk jadi semut..

Ema Blog said...

itu gambar semut ke gambar kerengga..hehee

outbound malang said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound malang said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound malang said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound malang said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

outbound malang said...


salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Karukord Jagau's said...

bukan semut je....anai2 pun gigih gotong royong... :)

Norizwan Ruslan said...

Suka tengok kegighan semut bekerja...setiap pada sarang semut...saya duduk mencagkung termenung apa mereka sedang buat....

tanpa henti bekerja tidak pernah rehat...

tapi bila kat rumah terpaksa menggunakan alat pembunuh semut huhu...

Dayana Bahar said...

sikasp kerjasama perlu dicontohi.. tetapi kdg2 semut ni menyakitkan hati.. mknn baru dihidang, dah sibuk dtg berkerumun.. dlm bekas air masask pun diorang lepak... huhu

dya bunga said...

suka tgk semut.. kalau ada semut lain yg mati, semut yg hidup tu akan bwk semut yg mati kt sarang dorang.

Puan Kutu said...

kagum dengan semangat semut.suka tengok bila semut jumpa mesti salam..:)

ahsfantasy24 said...

semut sangat rajin :)

Shiqin Sunshine said...

huhu pandai berkarya...mendalam maksud di situ... cuma semut tidak ber "otak" huhuhu suke2 =)