Sunday, 13 January 2013

"Dejavu"

Alhamdulillah.
Terima kasih buat kalian yang mendoakan tempoh hari. Beberapa hari lalu….

Rambut sedikit berpintal. Jelas pancar sedikit kesibukan itu.

Tangan kanan leka bermain-main tetikus. Mata hitam bergerak-gerak, dari atas ke bawah.

Sesekali pandangan samar-samar, satu menjadi dua, dua menjadi tiga. Ilusi apakah ini?

Aku bangun. Menyeimbang postur badan. Masih normal, kepala masih diatas kaki dibawah.

*****

kreek, krikkkk

Pintu bilik tersingkap. Jantung berdebar.

Tanda pangkah hujung penjuru kanan skrin ditekan.

Laman burung biru, buku biru juga “my words” dipadam. Itu rahsia.

“Pok cu!!!” Gema suara dua anak kecil. Ceria wajah  mereka kulihat.

“Dina sayang pokcu tak??” Memuncungkan sedikit bibir.

“Tak. Ocu masham.” Aku terkedu.

 Dari satu sisi, kumelihat Diha mencangkung.  Riak wajah kelat, muka pucat.

“Diha ‘yak’? “ Mendapatkan kepastian.

Abish ocu!” Diha tersenyum, lega.

“Bau apa ini?”

 Sudah kujangka.

*****

Mengintai dari celahan pintu kamar. Melihat dua insan kecil bermain.

Indah hidup mereka, belum mengerti suka duka.

Seorang mencangkung, seorang bersimpuh. Leka memadankan bongkah-bongkah kecil aneka warna.

“Dejavu”





















p/s: Gua teringin nak kembali zaman gua kecik-kecik dulu. Sebab gua yakin masa itu gua comel. Hahaha. Okey, itu perasan! Siapa mamat atas ini??

143 comments:

Myera Nyera said...

no doubt. memang comel ^^

✖BossKucing✖ said...

budak2 nie mmg polos . :D

3no gr33ny said...

bagi hamba semua budak comel =)

misz aisya said...

bce citer awok, tringat mase sy tgh face satu problem jiwa dulu2.

bangun pagi, anak buah sy carik sy. xtau kenapa, rasa tenang pndg muka dia yg polos. kitorang baring sama2, sambil menghadap muka. sy menangis, dan dia hanya pandang seolah-olah faham perasaan sedih sy.

dan masa tu trfikir, nak kembali jd budak2 yg xperlu hadapi masalah. :)

Amin A. R said...

Kehidupan budak2 sangat indah.........tak perlu fikir masaalah orang dewasa..... :)
~comel baby tu, siapakah?~

Wan Zulqhairi said...

Alololoooo... omey nya.. Mata sfera... giteww

Rapunzeel Cikilolo said...

hahahaha.

dejavu masa lalu...

Encik H said...

hoh..kat sini memang aku xde peluang nak rebut 1st..:p

eh Dina dgn Diha tu kembar ke? nama dekat2 sama jer...

Bulan Syurga Firdausi said...

pok cu macam kikiki

iAmCekbolat said...

haaa pokcu sila basuhkan . kihkih

miza kimbum said...

yup,mmg comel ! (: tahniah sudah selesai

Cikgu Ma said...

awak ke tu? comel...sekarang masih ensem x?? hehe

man yusoef said...

Memang dari kecik sampai sekarang suka pakai cap eh? hahaha

Emma said...

comel budak dlm gamba tu.. ^^

azieazah said...

Habis kalu comel, boleh yak bila bila masa? ahahahaha!

cik kaki ketawe said...

anda memang xboleh mengalahkan kecomelan sy...hahhaa.. =)

jd kanak2 best...hanya fikir pasal bermain dan minta itu ini...tp budak2 pun ader masalah juga...cuma kita yg dewasa ni je xfaham masalah mereka..hahaa..agaknye la kot.. =P

Amirul Verdasco Nadzri said...

"Ocu masham" Hahaha.. Kalo versi aku,
"Ocu masham"Aku terkedu, lantas sebaris jari lengkap berlima melayang ke pipi.. Puas hati aku..huhu

Bagus betul pok chu..Melayan anak2 buah. Praktis huh, bro. Nanti senang jaga anak. Haha..



Nong Andy said...

honestly kan.. memang comel.. comel sangat... rasa nak muah..muah..muah aja hahaha.. er.. tapi hakikatnya orgnya dah besau pun.. dah tulis blog pun hehe...

whitecappuccino said...

comelnya pokcu diha ke tu? welcome raziq! srmoga terus sukses ya.

Mardhia Yusof said...

alhamdulillah..da habis masters la ni?

comel la conversation dgn diha tu.
zaman kanak2 lah yg paling seronok.
zaman zero problem. ahah

p/s:last week ada satu malam,mimpi jumpa ajik kat alamanda,siap tegur n makan skali.hahah.kalau jumpa betul2,it will be another dejavu.

Violet Myu said...

Best kan teringat zaman kecik2 dulu.
Tapi waktu tak bley berputar balik, ia tetap menjadi kenangan untuk dikenang pada masa depan.
Alololo comeynya, anak sape ni? hehe

Remy hazza said...

zaman kanak2 lah yg paling comel utk semua.....tapi apakan daya..... mesin masa tak dicipta lagi..... hanya kenangan dan gambar yg boleh kita tengok......
comel masa kechik tu......!

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

betul saya pun nak balik zaman kecik2 dulu.. bahagianya... dpt membrikan senyuman pada mak dn ayah sy.. menjadi anak kecil yang paling disnyangi dn plg rapat dgn ayah... bila besar jadi renggan...huhuhu

p/s: comel diha lgi kot...hahaha *jgn marah :P

Cik Aini said...

wahhh
kalo betul budak dlm gambo tu ...cnfirm comell lah dulu2,cute tuh :)

Ocu masham...hahaha selalunya budak2 jujur tau.kahkahkah

Wan Ahmad Izudean said...

besarnya mata :)

Wan Ahmad Izudean said...
This comment has been removed by the author.
ahsfantasy Ryu said...

budak-budak tak reti menipu.. ehehe..

norhidana miswan said...

mana ada anak kecik yg tak comei dik oi... aah indah kan dunia kanak2 apa pun mereka bt takde sapa yg boleh marah boleh pertikaikn...

MizzTina said...

diakui, mmg comel..tp semua budak kecik mmg comel pun..

nuyui a.k.a miss YUI said...

comel sgt time kck..skg pon kan..hihi

Miss Zahirah said...

rindu zaman knk2..
xyah nk facing the problems always.. huhu..
btw, gmbr bwh tu nk ckp mmg comel tp nnt owner blog ni terkembang plk.. hahaha

izfanora said...

budak2 mmg comel kan.. waaa... comel3..

drzirakudo said...

comel!!!! encik ke? haha.skang muke sme tk? kalo sme nk ngorat :P haha

erma nazillah said...

anak kot.hehe

نورعيم said...

dpt eh interview tu? tahniah dan alhamdulillah.

pokcu? kita mokcu. hahaha.


ank buah tu umur brapa? mcm kecik lg sbb pelat tu. hee.

nk kata dia comel lewteww. haha.

#hah, cpt2 buat tu.

ayut said...

hahaha..ok la pokcu mmg comel pon... :D

iima ❥ said...

kalau budak2 mmg sllu comel hehe

faridah nazurah said...

gua pun nak kembali ke masa dahulu kala masa baby. sebab gua masa kecik dlu putih melepak bak anak cino. tapi sekarang hitam berkarat bak anak india

Sya Chot .. said...

ni entry kedua sya terjah,pasal trgin nk kembali ke zaman kanak2..hehe chot pun trgn juga..ecece cml gilakkk gambar tuuuu..hehehe

Samad said...

comel apo plak tak comel. kahkah

Puan Kutu said...

comelnya..adakah itu pic tuan blog sewaktu kecik?

Pena Menari said...

piiiwiiiiiittt

Hatimi Tahirruddin said...

ishhh Diha ni...cian kat pokcu kena cebukkan dia....

PS: semua org pun nak balik ke zaman kecik...syok...takyah pikir byk2 cuma perlu tingkatkan tumbesaran je....haha

el said...

abis tu pokcu basuh yak diha x?

Ayie Abas said...

salam bro :)

masa kecik dah comel skrg bila dah besar tentu hensem...

ummiross said...

comelnya 'mamat' tu, sekarang maintain comel lagi ke? hihi..

miz ruha said...

comel... ^_^

Azlan Strider said...

wah..tu gmbar ko kecil2 ker??memang comel bro..hehehe

Regards,
-Strider-

Mimie said...

tak dpt disangkal lg...memg comel

Knor said...

anak siapalah pula tu..

hensem diakan..

CikZaniff said...

kecik2 semua comei pa..:p

aReLaN said...

kecik2 memang comel la.hahaha

Hanamiko Sakura said...

kenangan mengusik jiwa dan kalbu.. hehe

Liyaa Mf said...

Gambar kau ke tu? Serius comel, aku tak tipu :D

Sape yg taknak kembali ke zaman kanak2? Sume nak. Tapi, terus menjadi kanak2, kita takkan kenal erti dewasa. Kita takkan tahu apa yang pernah dilalui oleh orang yg bawa kita ke dunia. Err maksud aku, ibu dan bapa kita. Hehehe. Teruskan singkap memori kanak2 ya, Raziq! :D

Sha. N. said...

Budak-budak ni memang comel.
Mulut pun petah je bercakap..
Selalu buat kita tergelak je..

Botak said...

comel² gak., kalo dah yak letih gak nak membasuh nyer., hahaha..

Nastyna said...

Memang comeyyy, confirm. Masa kecit la. heheheh

LYAfrina said...

sgt2 comel.. inilah pemilik blog ni?

faiq said...

hahaha..alasan nk jd bdk2 semule xley terime :)

Miss A said...

Baby semuaaa cute! hehe :)

mie said...

err,
budak itu...
sangat hensem...
ahahahahaha

Cik Yaya said...

haha..yup..mmg comel.. ^,^

ANNA MARIANA said...

wow, comeynya.. rasa macam nak cubit2 pipi die..

Zakia said...

ok..memang comel pun

hainom OKje said...

ha..ha.. comel...comel.... rasa nak tampar-tampar je pipi tu he..he..geram!

Cheq Kaq said...

toooo cute....:)

lelamaisara said...

wah..memang comil itu bb...adakah itu tuan blog ni..hehe

ARJUNA.Inc said...

asal mka dia mcm muka ak je..hehe...x de lah...men2 je..heheh

Fiza Rahman said...

Meriah klo ada budak2 kat rumah.

Comelnya. Dah besar mesti lagi comel kan ☺☺

are_lin@yu said...

hahaha apa pn mmg comel lah!

Cik Syida said...

hehehe, mmg comel, tak dapat nak di nafikan :D

kiera'sakura said...

yg kat atas tue ko ek? sbb tue mcm gmbr lama klu nk kata tue anak sedara ko. hihihi

nasib la dina tak yiyak atas riba pokcu hihihi

✿A I N A A✿ said...

atototo comelnyaaa.. same goes with me, rasa nak kembali pada masa lampau ena.. hurmm.. tapi apa boleh buat, teruskan kehidupan..

Dianaa said...

rindu nak jadi budak2 :)

boni kacak said...

den pun teringin nak kembali ke zaman kanak2 sebab zaman tu tak ada masalah langsung..hanya tau main dan main je..

Acik Riotaro said...

alololo..tomeynyerr

Kakzakie said...

Bukan tak ada masalah tapi tak tau menilai masalah macam Dina dan Diha main bongkah aneka warna. Seronok semuanya indah belaka.

kopi pasta said...

comel budak perempuan kat atas ni..ehhh *mode: saja mgusik* :P

Khai faiz said...

mesti ko hensem kan

Warna Warni Kehidupan said...

cumilnya pok cu

Mrs Velentine said...

haha..serius bby ni comel..so kau cebok tak diha??

hana hadi said...

kanak2 suka berterus terang.. tiba2 ja kn .hehe

inna_risna said...

pokcu! hehe!

zaman kanak2 memang mcm tu. xperlu nak fikir byk benda/perkara.

inna jg rindukan zaman itu! ^^

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

masa kecik2 je comel..dah besar, terlebih comel.. hehe

QA's ~ mamapapa said...

ngeheheeh!!!semua org pun comel waktu kecik :) salam kenal,jmput follow kmbali :)

NIZAM said...

whoa! aku pun yakin lu mmg comel masa kecik. hee.

Marcella said...

ololo..memang comel pun..

zaman yang bebas tekanan, zaman kanak-kanak..

:)

bai baizura said...

dejavu. samelah kita. eh! hahaha. btw, comel la jgk bdk kecik dlm pic tu. dh besar no komeng. =p

sabella mohamad said...

kalau diberi satu peluang , memang teringin kembali ke zaman kecil . zaman aci redah je buat pape . zaman tadak masalah . zaman tak perlu fikir pape . zaman yang tahu seronok je . but life must go on . keep calm & strong ;)

Khairul Zamri said...

kecik2 mmg comel... besar2 ? haha

nice header simple n make meaning :)

KY said...

menikus juga anak mata tu kan? hehehe

betullah comel sangat budak tu hihi

shar90 said...

bau bau kebahagian... hahaa xD

Ain Norainsyah said...

jelesnya.. masa kecik ain tak comel pun. semua orang cakap camtu. hehe...

tapi yang bestnya, masa kecik kita tak perlu banyak fikir kan? :)

Syazana Zainn said...

dejavu berak :p



eh kecik2 putih eh.hihi

Miss Xyz said...

ni mesti gmbr anak jiran sblh ni, ahaha XD yep, jadi budak kecil balik macam best. bukan macam memang.

EH - Ekslamasi Holistik said...

Alomst baby mmg comel n cute...heheee

Dezee said...

Heihei..Dezee ada gambar baby posing yang sama..cuma sekeping tapi dh kemot skit..semua orang impikan perkara yang sama..tapi bila Dezee fikir balik ank tempuh zaman upsr,pmr spm semula..ONONONONO!Hahahaha..

izan mama mia said...

budak dalam gambar tuu mmg comel

kay_are said...

memang comel bro.. ko amek gambar sape ni? search dalam google eh? budak2 memang comel kan? keje dorang main je r.. ^^

maszmadi said...

ajik ke dlm gambar tu?..... comel2...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

budak2 semua comey kan

eimah siti said...

mmg comel pun....hehe

Ainn Hazwany said...

alololo omeynyeee !

pha is said...

mamat itukah si penulis blog ini..? hehe

A Z M I E D A said...

Zaman kecik-2 semua comel jee..

tetiba rindu zaman kanak-2 dulu.. hehehe

★ aIsyaH ★ said...

sy pun yakin . wk2 kecik2 sy sgt comel . *bukan perasan . tp #fact ..huhu .

Idop zmn kanak2 xkenal erti masalah . mmg indah . ^^

myfreeminded said...

Sungguh comel, /)

-meeSUPERGIRL- said...

mase kecik comel , dah besar makin comel hehe

nabila said...

budak dalam picture tu cute. adakah itu tuan kepada blog ni ??

caliph shuriken said...

dak kecik mmg comeii, dh besar abis comot kn, hikk...

Hans said...

comel macam teman kecil2 dulu
hahaha

haz said...

boleh thn comella jugak~ hahaha

hara said...

budak kecik semua comel. yg membzakannya is bila dh besar. well thaught kid will be a good man. insyaAllah :)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

Jna marcello said...

Na rasa kalau diberi peluang semula untuk balik kezamn DULU..smua org pun nakkkkkkkkkkkk =D

Cik TeN10 said...

Budak2 mmg comel kalau xbuat perangai..kalau buat perangai hilang terus comel hahahahha

ctpayong said...

mmmmm....comel

aku HaniAsyira said...

masa kecik2 semua comel kan.. mang tak dapat disangkal aku pun perasan gak kecik2 comel dan kiut-miut.. haha

Gillette Flores said...

Memang comel ;)

Gill pula tak sabar mahu berkahwin sebab mahukan anak comel :)

Tapi belum ketemu jodoh
Hehehe.

Nur Zulaikha said...

memang comel kan..sebab mereka tiada dosa :)

hanaahmad said...

tiap dari kita yang pernah menjadi anak kecil semuanya comel wahai Ajik. :)

Kancil 8349 said...

comel

sudipVSsenduk said...

belum pernah jumpa anak kecil yg tak comel... semuanya kiut-miut belaka

Mr.Clive said...

alololorrr memang lu comel!!hahahah ikhlas ni! ekekekeke XD

inche hlovate said...

okay anda comel.sekian :)

missSenget said...

skrg x comel..

tapi ensem..kan..? haha..

LaLa mhdnor said...

Baca entry ni, rindu kat anak2 buah kat rumah :)

syiela said...

comelnya kecik2.. bestkan time tu takde apa yg perlu dipikirkan

intanfirdaus247 said...

Salam ajak..salam maulidur rasul..lama x bersua...:)

memang comel baby

Yasmin Aris said...

comel sungguh :)

Salam maulidur rasul ye ;)

Amirol Najmi Abdul Rasid said...

Humaigaddd !! Comeylll sangat3!! Rindu zaman kecik3@!!

#jemputkomen entry baru #

zaxx said...

sepotong imej itu kutenung...
comel...
mungkinkah diusia dewasanya secomel begini?
minda meneka..
ahh..biarkan...

hahahaha
weyh jenguk sini..:)
comel budak tu.. anak ke?:P

Domu-kon said...

coml itu subjektif..hehhe

Chic Na said...

sangat geram dengan diha tu. serius ke ajik comel kecik2 dulu? hikhik..

nadhirah. said...

mesti rapat dengan ocu dia. comelnya :)

NA_SR said...

anak buah ke bro..hahaha..
ocu mashmmm...

Mar Haini Abdul Rahim said...

haha sabo jela.. die dtg semata2 nak yakk.. hiihi innocent bdk2 neh, comel sgt :) eh tp mmg comellah bdk y pkai cap nii ^_^ kem salam.

Nick Irfan said...

comeynya......

MaYa MustWany said...

rindu..pengalaman dah jadi kenangan..

comel

Syaz Blackrose said...

wah... kiutnyer...

E'in said...

ein pun same.. lau laa doraemon tu wujud, rase nak mintak tolong die putarkan lek masa... hehe

Faizul Osman said...

sungguh comel mamat dlm gambar ni... jeles i... huhu...

.izzati liyana. said...

hehe. comey ah budak budak sekarang. pandai cari pokcu dia tu.