Tuesday, 25 October 2011

D.A.T.E.L.I.N.E

Hujan diluar...

Sedikit kalut memikirkan dateline projek penyelidikan dan pengajianku, walaupun masih berbaki sembilan bulan (jangkamasa ibu sarat mengandung!)


Semakin hampir dateline penyelidikan dan pengajianku (menggelabah), semakin banyak persediaan yang perlu dibuat dan diantaranya melangsaikan penyelidikan dimakmal (bergerak dengan lancar, inshaAllah akan tamat awal tahun depan), menulis artikel dan jurnal penyelidikan (fasa permulaan) dan melahirkan hasil penulisan ilmiah, tesis penyelidikanku.


Akan tetapi.....

Semakin hampir dateline penyelidikan dan pengajianku, dateline ajalku juga semakin hampir!! sedar atau tidak?? Walaupun tidak diketahui bila melainkan-Nya yang maha Mengetahui. Mungkin esok, lusa, minggu depan, bulan depan, tahun depan atau bila-bila masa sahaja. Apakah persediaan yang telah dibuat??? Apakah dosa-dosa yang dilakukan sekufu dengan amalanku? Solatku? Sedekahku? Hubunganku dengan ibu bapaku, keluargaku dan sahabatku?

Sedikit masa memuhasabah diriku, insan yang alpa.. oh! Si pelupa yang mudah lupa.




15 comments:

Putri Nor Hamizah said...

great! :)

Rain said...

master ya?..

hanya pada Allah diserah segalanya.. semoga dipermudahkan urusan kita :)

all the best

محمد رازيق said...

putri: tq putri

rain: yup.. inshaAllah rain.. gud luck juga untuk rain.

iMBobo said...

sentiasaberingat dan berdoa :)

محمد رازيق said...

iMbobo: thnx azdrean :) yup.. sentiasa beringat.

S..U..D..@..I..S said...

bila tibamasa dan ketika dimana jua....wallauaalam

Saiazuan said...

mendalam tul entry ni.. :D

try to delay it if u can, the more u try, the more u fail..

محمد رازيق said...

sud@is: yup ketika mana jua, ktika saatnya tiba.. pasti..

saiazuan: hmmm... mndlm sikit zuan :) hehe... tu la :) x ley nak delay2 ni.. blsan mnanti..

Fadzli Amir said...

Masa zaman aku dulu, takdak segala FB, blog, internet malah komputer pun takdak....type assignmen pakai typwriter pinjam member, kalu leh ngorat budak2 computer science ke budaksecretary ke leh mintak tolong diorg taip....Tapi macam biasa, aku dulu suka sangat buat kerja last minit( jgn ikut ok )...last minit la tak tido malam tuk siapkan kerja...
kalu member aku tanya "Hang tak takut ka?"...aku jawab, "takut apa, semua org nak mati".....hehehhe...tu dulu la....sekarang kerja buat on time....

EndyScenes said...

haha , muhasabah diri dengan berzikir x kira kat mane kau berada bro (; berzikir dapat mendekatkan kita dengan ilahi . thesis tu jgn kau buat last minutes. if kau buat last minutes nnt jd cam aku, next sem kene hantar thesis next sem gak, aku br nk buat

محمد رازيق said...

endy: tq bro.. hehe.. ak stuju cdngn ko bro. thesis tu tgl part result n discussion.. yg depan2 tu dah buat, tp kene alter balik bro.. haha.. buat cepat bro :)

محمد رازيق said...

bro li: haha.. mase tu ade awek sc kom ke bro?? hehe.. mcm pngalamn je ni.. same gak bro, kdg2 kami ni pun suke wat keja last minit.. hehe

Ungu Violet said...

yup manusia mmg mudah lupa...sentiasalah ingat mengingati..:)

LadyBird said...

smg segalanya dipermudahkan.. ameeennn..

محمد رازيق said...

ungu violet: hehe.. muhasabah sesame :)

lady bird: thnx for ur doa :) amin.. inshaAllah